MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Kamille
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Kamille

Achtergrondinformatie: de madeliefachtige bloem van dit kruid wordt gedroogd en gebruikt als thee of in extracten.

Geneeskrachtige claims: kamille zou bestanddelen bevatten die ontstekingsremmend en koortsverlagend werken. Tevens zou er sprake zijn van een licht kalmerend effect. Verder wordt kamille gebruikt ter verlichting van maagkrampen en indigestie. Er wordt ook beweerd dat het helpt om maagzweren te genezen. Wanneer kamille-extract in een kompres wordt opgebracht, zou dit huidirritaties verlichten.

Onderzoek met dieren wijst erop dat stoffen in kamille een remmend effect hebben op Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren in de hand kan werken. Er is echter bij de mens maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van kamille en er bestaat geen bewijs dat het de genezing van maagzweren versnelt. Kamille wordt algemeen als veilig beschouwd.

Mogelijke bijwerkingen: kamille kan de resorptie verminderen van geneesmiddelen die via de mond worden ingenomen. Kamille kan ook interacties veroorzaken met geneesmiddelen als antistollingsmiddelen, kalmerende middelen (zoals barbituraten), alcohol en ijzersupplementen. Sommige mensen zijn allergisch voor de pollen (stuifmeel) in kamillepreparaten.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Goudzegel

Volgende: Knoflook

Illustraties
Tabellen
Disclaimer