MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Chroompicolinaat
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Chroompicolinaat

Achtergrondinformatie: chroom is een mineraal dat het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Het zorgt ervoor dat insuline normaal werkt en helpt het lichaam bij verwerking (omzetting) van koolhydraten en vetten. Goede bronnen van chroom zijn wortelen, aardappelen, broccoli, volkoren producten en stroop. Picolinaat, een bijproduct van het aminozuur tryptofaan, is in supplementen gekoppeld aan chroom omdat dit het lichaam zou helpen chroom efficiënter te resorberen.

Geneeskrachtige claims: als voedingssupplement wordt chroompicolinaat gebruikt om gewichtsverlies te bevorderen, spieren op te bouwen, lichaamsvet kwijt te raken en de werking van insuline te versterken. Deze effecten zijn echter niet aangetoond. Chroompicolinaat kan de concentratie cholesterol en triglyceriden verlagen. Aangezien er slechts kleine hoeveelheden chroom nodig zijn voor het functioneren van het menselijk lichaam en deze normaal in voldoende hoeveelheid met de voeding worden opgenomen, lijkt suppletie met chroom niet nodig.

Mogelijke bijwerkingen: er zijn aanwijzingen dat chroompicolinaat chromosomen beschadigt en hierdoor mogelijk kanker veroorzaakt.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Cranberry

Illustraties
Tabellen
Disclaimer