MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Cranberry
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Cranberry

Achtergrondinformatie: cranberry's (veenbessen) kunnen in hun geheel worden gegeten of worden verwerkt tot producten als jam en sap.

Geneeskrachtige claims: de consumptie van hele cranberry's of cranberrysap helpt om urineweginfecties te voorkomen en de symptomen hiervan te verlichten. De effectiviteit van cranberry's bij het voorkomen van urineweginfecties is goed gedocumenteerd. Bij één onderzoek werd door onderzoekers de mogelijke wijze vastgesteld waarop cranberry's infecties kunnen voorkomen: natuurlijk, niet-geconserveerd cranberrysap bevat anthocyanidine die voorkomt dat Escherichia coli, de bacterie die de meeste urineweginfecties veroorzaakt, zich aan de wand van de urinewegen hecht. Het is de vraag of capsules met cranberryextracten dezelfde werking hebben als vers cranberrysap. Voorlopig wordt dus aangeraden alleen cranberrysap te gebruiken.

Sommige mensen gebruiken cranberrysap om koorts te verlagen en bepaalde vormen van kanker te behandelen. Er bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit effect sorteert.

Mogelijke bijwerkingen: er zijn geen bijwerkingen bekend. Omdat het meeste cranberrysap echter sterk gezoet is om de wrange smaak te compenseren, mogen mensen met diabetes mellitus geen cranberrysap te drinken, tenzij dit ongezoet is.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Chroompicolinaat

Volgende: Creatine

Illustraties
Tabellen
Disclaimer