MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Dehydro-epiandrosteron

Achtergrondinformatie: dehydro-epiandrosteron (DHEA) is een steroïd dat wordt geproduceerd in de bijnieren en dat wordt omgezet in geslachtshormonen (oestrogenen en androgenen). De effecten van DHEA op het lichaam zijn vergelijkbaar met die van testosteron Handelsnaam
Andriol
Testoderm
Testoviron
. DHEA kan worden gewonnen uit de Mexicaanse yamswortel.

Geneeskrachtige claims: DHEA-supplementen zouden het immuunsysteem stimuleren. Ze worden gebruikt voor verbetering van de gemoedstoestand, bevordering van de vitaliteit, het gevoel van welzijn en het vermogen om onder spanning goed te functioneren. DHEA-supplementen worden tevens gebruikt om 's nachts dieper te kunnen slapen, de cholesterolspiegels en de hoeveelheid lichaamsvet te verlagen. Veel sporters beweren dat DHEA voor spieropbouw zorgt. Er wordt tevens beweerd dat het het verouderingsproces omkeert en bij alzheimerpatiënten de hersenfunctie verbetert. De geneeskrachtige claims van DHEA zijn echter nooit bewezen.

Mogelijke bijwerkingen: in theorie kan gebruik van DHEA bij mannen resulteren in borstgroei en bij vrouwen in overbeharing en kan het de groei van bepaalde prostaat- en borsttumoren stimuleren. Deze negatieve effecten zijn echter niet bewezen. Desondanks is vooral langdurig gebruik van DHEA af te raden. DHEA dient niet te worden gebruikt door kinderen die spieren willen opbouwen of hun sportieve prestaties willen verbeteren.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Creatine

Volgende: Echinacea

Illustraties
Tabellen
Disclaimer