MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Echinacea
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Echinacea

Achtergrondinformatie: Echinacea is een overblijvend kruid dat echinoside en verscheidene andere werkzame stoffen bevat. Diverse delen van de plant worden medicinaal gebruikt.

Geneeskrachtige claims: verscheidene stoffen in Echinacea zouden het immuunsysteem stimuleren. Echinacea wordt gebruikt bij de behandeling van virusinfecties in de bovenste luchtwegen, zoals de gewone verkoudheid. Als crème of zalf is Echinacea gebruikt om de wondgenezing te bevorderen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van Echinacea, maar geen van deze onderzoeken was goed genoeg opgezet om overtuigende resultaten op te leveren. Tevens werden bij deze onderzoeken meestal producten beoordeeld waarin Echinacea werd gecombineerd met andere kruiden, wat beoordeling van de effecten van Echinacea moeilijk maakte. Bij minstens twee relatief goed opgezette onderzoeken werd de effectiviteit van Echinacea beoordeeld bij infecties van de bovenste luchtwegen. Bij het ene onderzoek verminderde Echinacea de duur van de verkoudheid en de ernst van de symptomen; bij het andere verminderde het de frequentie en het aantal malen dat de verkoudheid terugkeerde. Er zijn echter ook goed opgezette onderzoeken waarin geen effect van Echinacea wordt aangetoond.

Mogelijke bijwerkingen: er zijn geen belangrijke bijwerkingen vastgesteld. Echinacea kan interacties vertonen met geneesmiddelen die leverbeschadiging kunnen veroorzaken en hierdoor het risico van leverbeschadiging verhogen. Echinacea kan de werking tenietdoen van immunosuppressiva, die bijvoorbeeld worden gebruikt om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen. Mensen met type-1-diabetes, auto-immuunziekten (zoals reumatische artritis en multipele sclerose) of een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld door aids of tuberculose) dienen hun arts te raadplegen voordat ze Echinacea gebruiken.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Dehydro-epiandrosteron

Volgende: Gember

Illustraties
Tabellen
Disclaimer