MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Moederkruid
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Moederkruid

Achtergrondinformatie: moederkruid is een struikachtig, overblijvend kruid. Aangenomen wordt dat parthenolide en glycosiden de werkzame bestanddelen zijn.

Geneeskrachtige claims: moederkruid wordt gebruikt om migrainehoofdpijn te voorkomen. Het kan ontstekingen tegengaan. Moederkruid vermindert de stollingsneiging van bloedplaatjes (celachtige deeltjes in het bloed die bloedingen helpen stoppen door stolsels te vormen). De resultaten van twee van drie relatief kleine, maar goed opgezette onderzoeken ondersteunen deze geclaimde effecten. De verschillen tussen de onderzoeksresultaten kunnen het gevolg zijn van de verschillende formuleringen van moederkruid die werden gebruikt. Moederkruid helpt in ieder geval niet wanneer het pas bij een migraineaanval wordt ingenomen. Het middel moet dagelijks worden gebruikt om aanvallen te voorkomen. Tijdens onderzoeken bij mensen met artritis bood moederkruid geen verlichting van de symptomen.

Mogelijke bijwerkingen: er kunnen mondzweren en huidontsteking (dermatitis) optreden. De smaak kan veranderen en de hartslagfrequentie kan toenemen. Moederkruid kan interacties vertonen met antistollingsmiddelen, geneesmiddelen voor de behandeling van migraine en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Het kan de opname van ijzer verminderen. Moederkruid wordt afgeraden bij kinderen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Melatonine

Volgende: Sint-janskruid

Illustraties
Tabellen
Disclaimer