MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Knoflook
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Knoflook

Achtergrondinformatie: knoflook wordt sinds lange tijd in de keuken en in de geneeskunde gebruikt. Wanneer een knoflookbol wordt gesneden of uitgeperst, komt er een bijproduct van aminozuur vrij met de naam ‘allicine'. Allicine is verantwoordelijk voor de sterke geur en de geneeskrachtige eigenschappen van knoflook.

Geneeskrachtige claims: knoflook vermindert de stollingsneiging van bloedplaatjes. Omdat knoflook in de reageerbuis de vermenigvuldiging van micro-organismen (zoals bacteriën) tegengaat, kan het worden gebruikt als antiseptisch en antibacterieel middel. In hoge doses zou knoflook de bloeddruk verlagen, overactiviteit van de darmen terugbrengen en de bloedglucoseconcentratie (licht) verlagen. Het best gedocumenteerd is het licht verlagende effect op de cholesterolwaarde van verse knoflook. Bij knoflookextracten wordt dit cholesterolverlagende effect niet altijd waargenomen. Mogelijk houdt dit verband met het gebruik van oude knoflookextracten. Preparaten die zodanig zijn geformuleerd dat ze weinig of geen geur meer hebben, zijn mogelijk onwerkzaam.

Mogelijke bijwerkingen: knoflook heeft meestal geen schadelijke effecten, behalve dat de adem of het lichaam erdoor naar knoflook ruikt. Gebruik van grote hoeveelheden kan echter misselijkheid en een branderig gevoel in de mond, de slokdarm en de maag veroorzaken. Knoflook kan interacties vertonen met antistollingsmiddelen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Kamille

Volgende: Mariadistel

Illustraties
Tabellen
Disclaimer