MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Ginkgo
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Ginkgo

Achtergrondinformatie: ginkgo wordt gewonnen uit de bladeren van de ginkgoboom (Ginkgo biloba). De bladeren bevatten verscheidene stoffen die ‘ginkgoliden' worden genoemd.

Geneeskrachtige claims: ginkgo vermindert de stollingsneiging van bloedplaatjes en heeft een gering verwijdend effect op de bloedvaten (waardoor de bloedtoevoer wordt verbeterd). Ginkgo wordt gebruikt om de bloedstroom naar de hersenen en in de onderbenen te bevorderen. Het kan door de effecten op de bloeddoorstroming worden gebruikt bij de behandeling van duizeligheid, hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus), verlies van het kortetermijngeheugen en stemmingsstoornissen.

Voor sommige van deze claims bestaan bewijzen. Uit enkele onderzoeken is gebleken dat een gestandaardiseerd ginkgopreparaat de symptomen verminderde bij mensen met verminderde bloedstroom naar de hersenen of in de benen. Zo konden patiënten met perifere arteriële aandoeningen bij gebruik van het preparaat zonder pijn een grotere afstand lopen. Een groot, goed opgezet onderzoek gaf aan dat ginkgo het geestelijke en sociale functioneren van patiënten met lichte tot matige dementie, zoals bij de ziekte van Alzheimer, licht kan verbeteren of stabiliseren. Een ander onderzoek gaf aan dat het middel bij gezonde ouderen het geestelijk functioneren enigszins kan verbeteren. Echt spectaculair zijn de effecten niet.

Mogelijke bijwerkingen: hoewel extracten van ginkgobladeren – afgezien van lichte maag-darmklachten – meestal geen bijwerkingen geven, dient ginkgo onder toezicht van een arts te worden gebruikt. Het middel is niet geschikt voor zelfmedicatie. Een tablet met een gestandaardiseerd extract is overigens als officieel geneesmiddel voor doorbloedingsstoornissen van de benen geregistreerd. Ginkgo kan interacties vertonen met antistollingsmiddelen, acetylsalicylzuur Handelsnaam
Acetylsalicylzuur
Aspirine
Aspro
(aspirine) en andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en het kan de effectiviteit van geneesmiddelen tegen epilepsie (anticonvulsiva) doen afnemen. Aanraking met het vruchtvlees, dat soms kan worden aangetroffen onder ginkgobomen (die als decoratie zijn bedoeld), kan ernstige huidontsteking (dermatitis) veroorzaken. De vruchten worden niet gebruikt in ginkgoproducten.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Gember

Volgende: Ginseng

Illustraties
Tabellen
Disclaimer