MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Ginseng
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Ginseng

Achtergrondinformatie: ginseng is meestal afkomstig van twee verschillende plantensoorten: Amerikaanse en Aziatische ginseng. Amerikaanse ginseng is milder dan Aziatische ginseng. Ginseng is in veel vormen verkrijgbaar, zoals verse en gedroogde wortels, extracten, oplossingen, capsules, tabletten, cosmetica, frisdranken en thee. De werkzame bestanddelen zijn panaxosiden in Amerikaanse ginseng en ginsenosiden in Aziatische ginseng.

Siberische ginseng is geen echte ginseng en bevat andere werkzame bestanddelen, maar er wordt een met Amerikaanse en Aziatische ginseng vergelijkbare werking aan toegeschreven.

Ginsengproducten variëren aanzienlijk in kwaliteit. Vele bevatten weinig of geen aantoonbare hoeveelheid werkzaam bestanddeel.

Geneeskrachtige claims: ginseng wordt gebruikt om lichamelijke (inclusief seksuele) en geestelijke prestaties te verbeteren en de vitaliteit en de weerstand tegen de schadelijke effecten van stress en veroudering te verhogen. Ginseng lijkt de bloedglucosewaarde te verlagen en de concentratie high-density lipoprotein (HDL)-cholesterol (het ‘goede' cholesterol) te verhogen. Het middel kan tevens de concentraties van hemoglobine en eiwit in het bloed verhogen.

Sommige effecten van ginseng kunnen moeilijk worden beoordeeld omdat het lastig is een toename van vitaliteit en andere effecten op de kwaliteit van leven te meten. In een klein onderzoek bij diabetespatiënten verlaagde ginseng de bloedglucoseconcentratie en verbeterde het middel, volgens subjectieve meldingen, de gemoedstoestand en de vitaliteit. Bij een groot, maar kort onderzoek verbeterde ginseng, volgens subjectieve meldingen de kwaliteit van leven. Deze effecten zijn echter te mager om ginseng aan te bevelen bij diabetes.

Mogelijke bijwerkingen: ginseng heeft een redelijk goede voorgeschiedenis ten aanzien van veiligheid. De meest voorkomende bijwerkingen zijn nervositeit en prikkelbaarheid, die meestal na een paar dagen afnemen. Het concentratievermogen kan afnemen en de bloedglucosespiegel kan tot abnormaal lage waarden dalen (en hypoglykemie veroorzaken). Omdat ginseng een oestrogeenachtig effect heeft, dienen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven het niet te gebruiken, evenmin als kinderen. Er zijn enkele meldingen geweest van ernstigere bijwerkingen, zoals astma-aanvallen, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en baarmoederbloedingen bij postmenopauzale vrouwen. Veel mensen vinden dat ginseng een onaangename smaak heeft.

Ginseng kan interacties vertonen met antistollingsmiddelen, aspirine, andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), corticosteroïden, digoxine Handelsnaam
Lanoxin
, oestrogeensuppletietherapie, monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers, gebruikt bij depressie) en geneesmiddelen die de bloedglucosewaarde verlagen (hypoglycaemica, gebruikt bij diabetes mellitus).

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Ginkgo

Volgende: Goudzegel

Illustraties
Tabellen
Disclaimer