MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Goudzegel
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Goudzegel

Achtergrondinformatie: goudzegel, een bedreigde plantensoort, is verwant aan de boterbloem. De vermeende werkzame bestanddelen zijn hydrastine en berberine, die een antiseptische werking hebben. Berberine zou tevens werkzaam zijn tegen diarree.

Geneeskrachtige claims: goudzegel wordt gebruikt als antiseptische spoeling voor mondzweren, ontstoken en geïrriteerde ogen en huidirritaties en als vaginale douche bij infecties. Goudzegel is gecombineerd met Echinacea als middel tegen verkoudheid, maar de effectiviteit van goudzegel bij verkoudheid is niet aangetoond. Goudzegel wordt tevens gebruikt als middel tegen indigestie en diarree. Bij twee relatief goed opgezette onderzoeken verminderde de uit goudzegel geïsoleerde berberine diarree.

Mogelijke bijwerkingen: goudzegel kan veel bijwerkingen veroorzaken, waaronder maag-darmirritatie en -stoornissen, contracties van de baarmoeder, geelzucht bij pasgeborenen en verergering van hoge bloeddruk (hypertensie). Bij gebruik van grote hoeveelheden kan goudzegel epileptische aanvallen en ademhalingsinsufficiëntie veroorzaken en kan het invloed hebben op de samentrekking van de hartspier. Goudzegel kan interacties vertonen met antistollingsmiddelen. Goudzegel dient niet te worden gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, pasgeborenen en patiënten met hartziekte, epilepsie of problemen met de bloedstolling.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Ginseng

Volgende: Kamille

Illustraties
Tabellen
Disclaimer