MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Melatonine
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Melatonine

Achtergrondinformatie: melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de epifyse (pijnappelklier) die zich in het midden van de hersenen bevindt; dit hormoon reguleert de slaap-waakcyclus. De in supplementen gebruikte melatonine is afkomstig van dieren of kunstmatig geproduceerd.

Geneeskrachtige claims: melatonine wordt gebruikt tegen slapeloosheid en om de effecten van een jetlag tot een minimum te beperken. Mensen die tijdens hun reis tijdzones passeren kunnen er baat bij hebben melatonine op de dag of avond van vertrek en gedurende 2 of 3 avonden na aankomst in te nemen. Melatonine is verder gebruikt om zwangerschap te voorkomen, om het immuunsysteem te versterken en om kanker te voorkomen.

Er zijn aanwijzingen dat melatoninesupplementen de slaap-waakcyclus kunnen beïnvloeden. Bij één groot, goed opgezet onderzoek verlichtten melatoninesupplementen de symptomen van een jetlag echter niet en slechts enkele kleine onderzoeken wijzen erop dat deze supplementen effectief zijn bij slapeloosheid. Er is geen bewijs dat melatonine zwangerschap of kanker kan voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen: ongeveer 30 minuten na inname van melatonine kan slaperigheid optreden en deze houdt ongeveer 1 uur aan. Of het gebruik van melatonine op de lange termijn veilig is, is onbekend. In theorie zou inname van melatonine afkomstig uit de hersenen van dieren kunnen leiden tot een virus- of prioninfectie. (zie Reizen en gezondheid: Slaapstoornissen)

Voor kunstmatig geproduceerde melatonine geldt dit niet. Er is melding gemaakt van hoofdpijn en voorbijgaande depressie. Bij mensen die depressief zijn, kan melatonine de symptomen verergeren. Melatonine kan het best onder medisch toezicht worden gebruikt. In Nederland mag melatonine in werkzame concentraties alleen op recept worden verkocht. Supplementen mogen slechts sterke verdunningen van melatonine bevatten.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Mariadistel

Volgende: Moederkruid

Illustraties
Tabellen
Disclaimer