MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Mariadistel
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Mariadistel

Achtergrondinformatie: het belangrijkste werkzame bestanddeel, silymarine, bevindt zich in de zaden van deze plant met stekelige bladeren en paarse bloemen.

Geneeskrachtige claims: mariadistel beïnvloedt voornamelijk de lever, milt en nieren. Het middel verhoogt de eiwitproductie door de lever en stimuleert het herstel van leverweefsel. Van mariadistel wordt beweerd dat het de lever beschermt tegen toxische stoffen (zoals virussen, alcohol en het gif uit de groene knolamaniet) en tegen bepaalde geneesmiddelen (zoals de pijnstiller paracetamol, het antidepressivum amitriptyline Handelsnaam
Sarotex
Tryptizol
en het antibioticum erytromycine Handelsnaam
Erythrocine
Aknemycin
Eryderm
Inderm
Zineryt
). Vandaar dat mariadistel wordt gebruikt bij de preventie en de behandeling van paddestoelvergiftiging en andere leveraandoeningen, zoals cirrose en hepatitis C.

Twee goed gecontroleerde onderzoeken naar mariadistel bij patiënten met cirrose leverden uiteenlopende resultaten op. Uit verslagen met informatie over een groot aantal individuele patiënten met paddestoelvergiftiging blijkt dat mariadistel het aantal sterfgevallen verminderde.

Mogelijke bijwerkingen: er is melding gemaakt van kortdurende maagklachten en lichte allergieën, maar niet van ernstige bijwerkingen. Mariadistel kan de werking versterken van geneesmiddelen die de bloedglucoseconcentratie verlagen (hypoglycaemica).

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Knoflook

Volgende: Melatonine

Illustraties
Tabellen
Disclaimer