MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Sint-janskruid
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Sint-janskruid

Achtergrondinformatie: de roodachtige substantie in de bloemen van de plant bevat hypericine. Dit is het belangrijkste actieve bestanddeel. Hypericine zou een werking hebben die vergelijkbaar is met die van de zogenoemde ‘monoamineoxidaseremmers' (MAO-remmers) (zie Depressie en manie: Prognose en behandeling).

Geneeskrachtige claims: in veel kleine, meestal kortdurende, matig opgezette onderzoeken verlichtte sint-janskruid symptomen bij mensen met lichte tot matige depressie. Bij een recent groot, goed opgezet onderzoek bleek sint-janskruid echter ineffectief te zijn bij de behandeling van ernstige depressie.

Sint-janskruid is gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties en de huidaandoening vitiligo, maar de effectiviteit bij de behandeling van deze aandoeningen is niet aangetoond.

Mogelijke bijwerkingen: bij gebruik volgens de instructies lijkt sint-janskruid niet de bijwerkingen te hebben of de interacties met tyraminebevattende voeding te vertonen die kunnen optreden met andere MAO-remmers. Het middel kan de huid zeer gevoelig maken voor zonlicht (fotosensibel). Het supplement dient niet te worden gebruikt door zwangere vrouwen omdat het de spierspanning in de baarmoeder verhoogt en zodoende het risico van een miskraam kan vergroten. Sint-janskruid vertoont interacties met orale anticonceptiemiddelen, proteaseremmers (zoals indinavir Handelsnaam
Crixivan
en ritonavir Handelsnaam
Norvir
), die worden gebruikt bij behandeling van HIV-infecties, MAO-remmers en andere antidepressiva, het immunosuppressivum ciclosporine Handelsnaam
Sandimmune
Neoral
, digoxine Handelsnaam
Lanoxin
, ijzersupplementen en het antistollingsmiddel acenocoumarol.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Moederkruid

Volgende: Valeriaan

Illustraties
Tabellen
Disclaimer