MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Spieren
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Spieren

Er zijn drie soorten spieren: skeletspieren, gladde spieren en de hartspier (myocard). De eerste twee maken deel uit van het bewegingsapparaat.

De skeletspieren zijn voor de meeste mensen de ‘echte' spieren. Deze spieren kunnen worden samengetrokken om de verschillende delen van het lichaam te bewegen. De skeletspieren zijn bundels samentrekbare vezels die in een regelmatig patroon zijn gerangschikt. Onder de microscoop ziet dat eruit als strepen. Ze worden daarom ook wel ‘(dwars)gestreepte spieren' genoemd. De skeletspieren, die voor houding en beweging zorgen, zijn meestal aangehecht aan de botten en rondom de gewrichten, gerangschikt in elkaar tegenwerkende groepen. Zo wordt de werking van de spieren die voor de buiging van de elleboog zorgen (biceps), tegengegaan door de werking van de spieren die de elleboog strekken (triceps). De skeletspieren worden gecontroleerd door de hersenen en worden ‘willekeurige spieren' genoemd, aangezien ze bewust kunnen worden gebruikt. De omvang en de kracht van de skeletspieren worden in stand gehouden of vermeerderd door regelmatig te bewegen. Daarnaast zorgen groeihormoon en testosteron Handelsnaam
Andriol
Testoderm
Testoviron
ervoor dat de spieren in de jeugd groeien en tijdens de volwassenheid hun omvang behouden.

De gladde spieren controleren bepaalde lichaamsfuncties die niet direct zichtbaar zijn. Er liggen gladde spieren in de wand van slagaders en deze trekken samen om de stroming van het bloed te reguleren. Ze liggen in de wand van ingewanden, waar ze samentrekken om voedsel en ontlasting door het spijsverteringskanaal voort te stuwen. De gladde spieren worden ook door het zenuwstelsel gecontroleerd, maar niet bewust. De prikkels voor het samentrekken en ontspannen van de gladde spieren worden gegeven door de behoeften van het lichaam. Deze spieren werken onbewust. De gladde spieren worden daarom ook wel ‘onwillekeurige spieren' genoemd.

De hartspier (myocard) maakt geen deel uit van het bewegingsapparaat. Net als de skeletspieren heeft de hartspier een regelmatig patroon van vezels dat onder een microscoop als dwarsstreping zichtbaar is. De hartspier is echter een spier die vanzelf ritmisch samentrekt en ontspant.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Pezen en slijmbeurzen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer