MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Metastatische bottumoren

Metastatische bottumoren zijn gezwellen, ontstaan uit kankercellen die zich vanaf hun oorspronkelijke plaats elders in het lichaam naar het bot hebben uitgezaaid (zie Overzicht van kanker: Hoe kanker ontstaat en zich verspreidt). Bij tumoren in borst, long, prostaat, nier en schildklier bestaat de meeste kans dat ze zich naar het bot uitzaaien. Kankergezwellen kunnen zich naar elk bot uitzaaien, maar gewoonlijk gebeurt dit niet naar botten onder de elleboog en de knie.

Iemand die kanker heeft of heeft gehad en last krijgt van botpijn of een botzwelling wordt gewoonlijk op metastatische bottumoren onderzocht. Met röntgenfoto's en botscans, waarbij van radioactieve tracers wordt gebruikgemaakt, kan de plaats van deze tumoren worden bepaald. Soms veroorzaakt een metastatische bottumor symptomen voordat het oorspronkelijke kankergezwel is ontdekt. De symptomen kunnen bestaan uit pijn of een breuk op de plaats waar de tumor het bot heeft verzwakt (een pathologische fractuur). In deze gevallen geeft een biopsie meestal aanwijzingen over de plaats van de oorspronkelijke tumor. Het type weefsel waar de kanker uit voortkomt kan vaak onder de microscoop worden herkend.

De behandeling is afhankelijk van het type kanker dat naar het bot is uitgezaaid. Sommige typen reageren op behandeling met hormonen of chemotherapie, andere op bestraling, weer andere op allebei of juist op geen van beide. Soms kan een botbreuk worden voorkomen door een operatie waarbij het bot wordt gestabiliseerd. Wanneer de oorspronkelijke (primaire) tumor is verwijderd en er in het bot alleen een enkele metastase overblijft, kan operatief verwijderen gecombineerd met bestraling, chemotherapie of beide tot genezing leiden.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Goedaardige bottumoren

Volgende: Primaire kwaadaardige bottumoren

Illustraties
Tabellen
Disclaimer