MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Angstgevoelens veroorzaakt door (genees)middelen of lichamelijke aandoeningen

Angstgevoelens kunnen door een lichamelijke aandoening of door het (staken van het) gebruik van een (genees)middel worden veroorzaakt. Aandoeningen die angst kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld neurologische aandoeningen, zoals verwondingen aan het hoofd, een herseninfectie of een aandoening aan het binnenoor, cardiovasculaire aandoeningen, zoals hartfalen en hartritmestoornissen, stoornissen in het hormoonstelsel, zoals een overactieve bijnier of schildklier en ademhalingsstoornissen, zoals astma en een chronische obstructieve longaandoening. Ook koorts kan angst veroorzaken.

Tot de middelen die angst kunnen opwekken, behoren alcohol, stimulerende middelen, cafeïne, cocaïne en veel soorten voorgeschreven medicijnen, zoals efedrine (toegepast in bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen gezwollen slijmvliezen) en theofylline Handelsnaam
Euphyllin
Theolair
(gebruikt voor de behandeling van astma). Sommige afslankmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten zowel efedrine als cafeïne. Het staken van het gebruik van bepaalde middelen, zoals benzodiazepinen, kan tot angst leiden.

Stervende mensen kunnen angstig worden door vrees voor de dood, door pijn en door ademhalingsproblemen (zie Overlijden en het stervensproces: Depressie en angst).

Behandeling

Een arts probeert de primaire oorzaken en niet zozeer de secundaire symptomen van angst te behandelen. Na behandeling van de lichamelijke aandoening of nadat het gebruik van een middel zo lang is gestaakt dat alle ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen, zou de angst moeten afnemen. Als iemand nog angstig blijft, kan de angst met anxiolytica of psychotherapie (zoals gedragstherapie) worden behandeld. Bij stervende mensen kunnen sterke pijnstillers als morfine Handelsnaam
MS Contin
Kapanol
Noceptin
Sevredol
worden gebruikt. Deze pijnstillers zijn zeer effectief tegen angst.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Acute stressstoornis

Volgende: Fobische stoornissen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer