MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Nicotine

Nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
is de stof in sigaretten waarvan rokers afhankelijk worden. Nicotineafhankelijkheid is dus meestal afhankelijkheid van sigaretten. Ongeveer 70% van de rokers erkent dat ze willen stoppen met roken, maar het niet kunnen. Van de mensen die stoppen, doet 90% dit op eigen kracht, maar per jaar slaagt slechts 3 tot 4% hier ook werkelijk in.

Symptomen en complicaties

Nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
verkregen door roken produceert meestal weinig merkbare effecten. Sommige mensen worden rood in gezicht en hals. Nicotineonthouding kan leiden tot veel vervelende verschijnselen, zoals een sterk verlangen naar nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
, geïrriteerdheid, angst, slechte concentratie, rusteloosheid, hoofdpijn, slaperigheid en maagstoornissen. Veel mensen worden dikker als ze proberen te stoppen met roken. De onthouding is vooral moeilijk voor mensen die erg afhankelijk zijn.

Behandeling

De meeste mensen die stoppen met roken doen dat om gezondheidsredenen of economische redenen. Gedragsverandering is een veelvoorkomende methode om mensen te helpen om met roken te stoppen. Een dergelijke therapie kan met de hulp van een deskundige worden opgesteld. Er wordt echter ook informatie verstrekt via het internet en via bijsluiters van nicotinevervangers. Gedragsverandering houdt zich bezig met het veranderen van gedragspatronen die iemand in het dagelijks leven aanzetten tot roken. Prikkels zijn onder andere een telefoongesprek, koffiepauze, maaltijden, seksuele activiteit, verveling of verkeersproblemen of andere bronnen van frustratie. Als iemand weet wat de rookprikkels zijn, kan hij deze wijzigen (hij kan bijvoorbeeld even gaan wandelen in plaats van een koffiepauze te nemen) of een andere orale bezigheid ervoor in de plaats stellen (hij kan bijvoorbeeld een snoepje nemen of op een tandenstoker of kauwgom kauwen).

Abrupt stoppen met roken (cold turkey) heeft de voorkeur boven geleidelijk minder roken. Het helpt goed om een dag uit te kiezen waarop men zal stoppen. Die dag kan zomaar een dag zijn of een speciale gelegenheid (bijvoorbeeld tijdens de vakantie of op een verjaardag). Het is echter niet verstandig daarvoor een moeilijke tijd te nemen, bijvoorbeeld als er een deadline moet worden gehaald.

Het kan helpen om enige tijd een vorm van nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
te gebruiken die niet wordt gerookt. Er zijn veel nicotinevervangers te krijgen zonder en met recept, zoals nicotinekauwgom, nicotinepleisters, een nicotineneusspray en een nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
-inhaler.

Bupropion Handelsnaam
Zyban
kan met een nicotinevervanger worden gecombineerd. Samen zorgen ze voor een hoger slagingspercentage. De resultaten van beide middelen zijn het best wanneer ze samen met een programma voor gedragsverandering worden gebruikt.

Vooral vrouwen zijn bang voor een toename van het lichaamsgewicht. Nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
onderdrukt de eetlust en zorgt ervoor dat calorieën iets sneller worden verbrand. Door lichaamsbeweging kan gewichtstoename worden voorkomen en tevens het verlangen naar nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
worden onderdrukt.

Iemand die aanleg voor depressie heeft, moet counseling krijgen wanneer hij wil stoppen met roken. Bupropion Handelsnaam
Zyban
is een antidepressivum en derhalve vooral nuttig voor mensen die depressief zijn of dat gemakkelijk worden.

Veel mensen die afhankelijk van nicotine Handelsnaam
Nicorette
Nicodon
Nicotinell
zijn, krijgen na de eerste poging om te stoppen met roken een terugval. Er zijn vaak vijf tot zeven pogingen nodig voordat het lukt. Hoe vaker iemand een serieuze poging doet om te stoppen met roken, des te groter de kans dat het hem uiteindelijk zal lukken.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Marihuana

Volgende: Opioïden

Illustraties
Tabellen
Disclaimer