MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Fencyclidine

Fencyclidine (PCP) wordt meestal gerookt nadat het op plantaardig materiaal, zoals peterselie, munt, tabak of marihuana, is gestrooid. Soms wordt PCP oraal ingenomen of gespoten.

Symptomen en complicaties

PCP verlaagt de hersenactiviteit en gebruikers raken doorgaans kort na inname van het middel verward en gedesoriënteerd. Ze weten soms niet waar ze zijn, wie ze zijn, hoe laat het is of wat voor dag het is. Ze kunnen in een trance raken, alsof ze gehypnotiseerd zijn. PCP-gebruikers kunnen vechtlustig zijn en aangezien ze geen pijn voelen, door blijven vechten zelfs wanneer ze flink worden geraakt. Speeksel- en transpiratievorming nemen toe, bloeddruk en hartslag worden hoger. Spiertrillingen (tremoren) komen vaak voor. Hoge doses kunnen hallucinaties veroorzaken, epileptische aanvallen, een levensbedreigende hoge koorts (hyperthermie) en tot een coma en mogelijk de dood leiden. Langdurig PCP-gebruik kan schade toebrengen aan hersenen, nieren en spieren.

Behandeling

Wanneer PCP-gebruikers opgewonden raken (wat meestal het geval is wanneer ze voor behandeling worden binnengebracht), worden ze in een rustige ruimte geplaatst om te ontspannen, al worden bloeddruk, hartslag en ademhaling veelvuldig gecontroleerd. Sussend praten helpt niet, de persoon kan er zelfs nog geagiteerder door raken. Als een rustige omgeving hem niet kalmeert, kan de arts een kalmerend middel als diazepam Handelsnaam
Valium
Stesolid
geven. Er kunnen medicijnen nodig zijn om complicaties als een hoge bloeddruk of epileptische aanvallen te behandelen. De maag kan worden leeggepompt en er kunnen geneesmiddelen worden toegediend om de uitscheiding van PCP uit het lichaam te versnellen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Cocaïne

Volgende: Gammahydroxybutyraat

Illustraties
Tabellen
Disclaimer