MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Vluchtige stoffen

Onder tieners worden vluchtige stoffen vaker gebruikt dan cocaïne of LSD, maar minder vaak dan marihuana of alcohol. Het gebruik van vluchtige stoffen komt soms op zeer jeugdige leeftijd voor. Vluchtige stoffen komt men tegen in veel huishoudelijke producten.

Het product kan in een plastic zak worden gespoten en ingeademd (bagging, snuiven) of er wordt een in het product gedrenkte lap stof bij de neus of in de mond gehouden (huffing).

illustrative-material.sidebar 4

Veel gebruikte producten die vluchtige stoffen bevatten

lijmsoorten

 • vliegtuiglijm
 • rubberkit
 • PVC-kit
spuitbussen
 • spuitbusverf
 • haarlak
oplosmiddelen en gassen
 • nagellakremover
 • verfafbijtmiddel
 • verfverdunner
 • correctievloeistof en correctievloeistofverdunner
 • flessengas
 • aanstekerbenzine
 • benzine
reinigingsmiddelen
 • vloeistof voor chemisch reinigen
 • vlekkenverwijderaar
 • ontvetter

Symptomen en complicaties

De gebruikers van vluchtige stoffen raken snel bedwelmd. Duizeligheid, slaperigheid, verwarring, onduidelijke spraak en een verminderd vermogen om te staan en te lopen zijn waargenomen. Deze effecten kunnen van een paar minuten tot meer dan een uur duren. De gebruiker kan ook opgewonden raken, echter niet doordat de chemische stoffen stimulerend werken. De gebruiker kan overlijden door ernstige ademnood of door een onregelmatige hartslag (hartaritmie), zelfs wanneer een van deze producten rechtstreeks voor een eerste keer wordt geïnhaleerd.

Sommige mensen, gewoonlijk tieners of zelfs jonge kinderen, steken de geïnhaleerde dampen aan met een lucifer en ontketenen zo een vuur dat in een keer door neus en mond naar de longen trekt. De ernstige brandwonden aan huid en inwendige organen kunnen dodelijk zijn. Anderen zijn overleden door verstikking doordat de geïnhaleerde damp de longen met een laagje bedekte waardoor er geen zuurstof meer door het bloed kon worden opgenomen.

Chronisch gebruik van of blootstelling aan deze chemicaliën (ook op het werk) kan ernstige schade toebrengen aan hersenen, hart, nieren, lever en longen. Bovendien kan het beenmerg worden beschadigd, waardoor de productie van rode bloedcellen wordt aangetast en bloedarmoede ontstaat.

Behandeling

Bij de behandeling van kinderen en tieners die vluchtige stoffen gebruiken, moet worden gekeken of er organen zijn aangetast. Er is ook voorlichting en counseling nodig om de psychische en sociale problemen aan te pakken. Van alle stemmingsbeïnvloedende stoffen heeft misbruik van vluchtige stoffen een van de slechtste kansen op herstel.

illustrative-material.sidebar 5

Misbruik van vluchtige stoffen met medische toepassingen

Amylnitriet (‘poppers'), een inhalatiemiddel, heeft een legitieme medische toepassing. Het verwijdt de slagaders van het hart, waardoor meer zuurstof de hartspier kan bereiken en zorgt zo voor verlichting van de pijn op de borst bij ziekte van de kransslagaders. Twee nauw verwante geneesmiddelen, butylnitriet en isobutylnitriet, hebben geen medische toepassing. Amylnitriet kan alleen op recept worden verkocht. Butylnitriet en isobutylnitriet kunnen legaal worden verkocht voor commerciële doeleinden als luchtverfrisser, maar niet-commercieel gebruik is verboden. Alle drie verlagen ze voor korte tijd de bloeddruk, veroorzaken duizeligheid en opvliegers, gevolgd door een snelle hartslag. Deze effecten samen kunnen een gevoel van opwinding en euforie geven. Deze middelen worden ook gebruikt om de seksuele opwinding te bevorderen. Wanneer deze middelen worden gebruikt in combinatie met sildenafil Handelsnaam
Viagra
(een geneesmiddel dat wordt gebruikt om erectiestoornissen te behandelen), kunnen ze de bloeddruk ernstig verlagen, wat kan leiden tot flauwvallen, een hartinfarct of een CVA.

Lachgas is een gas met een legitieme medische toepassing als verdovingsmiddel. Het wordt ook gebruikt als drijfgas in blikjes en spuitbussen met slagroom. Lachgas wordt soms misbruikt omdat het een gevoel van euforie en een plezierig dromerig gevoel geeft. Aanhoudende blootstelling aan lachgas kan (soms blijvende) gevoelloosheid en slapte in benen en armen veroorzaken.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Opioïden

Illustraties
Tabellen
Disclaimer