MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Premaligne afwijkingen

Witte, rode of gemengd wit-rode gebieden die niet gemakkelijk afgeschraapt kunnen worden, langer dan 2 weken aanhouden en niet als een andere aandoening kunnen worden gedefinieerd, kunnen premaligne zijn, dat wil zeggen dat ze vaak ontaarden in kanker als ze niet worden behandeld. Bij premaligne afwijkingen doen zich dezelfde risicofactoren voor als bij kwaadaardige gezwellen.

Leukoplakie is een vlakke, witte vlek die zich kan ontwikkelen wanneer het mondslijmvlies (orale mucosa) gedurende lange tijd geïrriteerd wordt. De witte kleur wordt door een hoornlaag (keratine) veroorzaakt. Keratine is het materiaal waarmee ook de buitenkant van de huid is bedekt en normaal gesproken is dit materiaal nauwelijks in het mondslijmvlies aanwezig.

Erytroplakie is een rood verkleurd gebied dat ontstaat wanneer de bekledingslaag van het mondslijmvlies dunner wordt. De rode kleur ontstaat doordat de haarvaatjes beter zichtbaar worden. Bij erytroplakie is het risico van mondkanker veel groter dan bij leukoplakie.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Kwaadaardige gezwellen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer