MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Ingeklemde gebitselementen

Ingeklemde gebitselementen zijn gebitselementen die onder het tandvlees vast zijn komen zitten en dus niet goed door kunnen komen.

Inklemming wordt gewoonlijk door het te dicht tegen elkaar staan van gebitselementen veroorzaakt, waardoor onvoldoende ruimte voor het doorbreken van een nieuw gebitselement is overgebleven. Inklemming kan optreden wanneer een melkelement verloren gaat voordat het blijvende element klaar is om door te komen, waardoor de naastgelegen elementen kunnen opschuiven naar de ruimte die voor het nieuwe element was bestemd. Verstandskiezen raken het vaakst ingeklemd omdat het de laatste blijvende elementen zijn die doorkomen en de kaak hiervoor niet altijd genoeg ruimte heeft.

Bij ingeklemde gebitselementen is er een grotere kans op een infectie en daarom worden ze gewoonlijk verwijderd. Doorgaans gebeurt het verwijderen in de tandartspraktijk onder plaatselijk verdoving, terwijl de patiënt bij bewustzijn blijft en eventueel ook een kalmerend middel krijgt toegediend om rustig te blijven. In uitzonderlijke gevallen vindt de ingreep in een ziekenhuis plaats, waarbij ook narcose mogelijk is.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Gaatjes

Volgende: Malocclusie

Illustraties
Tabellen
Disclaimer