MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Acute necrotiserende (ulcererende) gingivitis

Acute necrotiserende (ulcererende) gingivitis (gingivitis van Plaut-Vincent) is een pijnlijke, niet-besmettelijke infectie van het tandvlees die pijn, koorts en soms vermoeidheid veroorzaakt.

De Engelse benaming voor deze aandoening luidt trench mouth (‘loopgraafmond') en stamt uit de Eerste Wereldoorlog, toen veel soldaten de ontsteking in de loopgraven opliepen. De aandoening komt nu nog maar zelden voor, hoewel een lichte infectie waarschijnlijk relatief vaak voorkomt. De ernstige vorm treft gewoonlijk alleen mensen met een verminderde afweer.

De infectie wordt veroorzaakt door een wildgroei van bacteriën die normaal zonder schadelijke gevolgen in de mond aanwezig zijn. Het ontstaan van de aandoening wordt meestal in de hand gewerkt door een slechte mondhygiëne, lichamelijke of emotionele stress, slechte voeding of te weinig slaap. De infectie ontstaat het meest bij mensen met gingivitis die vervolgens psychisch zwaar belast worden. Acute necrotiserende gingivitis komt veel vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers.

Acute necrotiserende gingivitis begint vaak plotseling met pijnlijk tandvlees, een onbehaaglijk gevoel en vermoeidheid. Er ontstaat ook een slechte adem. Het tandvlees tussen de gebitselementen wordt aangetast en bedekt met een grijze laag dood weefsel. Het tandvlees bloedt gemakkelijk en eten en slikken veroorzaken pijn. Vaak zwellen de lymfeklieren onder de kaak op en ontstaat lichte koorts.

De behandeling begint met het voorzichtig, maar grondig reinigen van het tandvlees. Vanwege de gevoeligheid van het tandvlees wordt de patiënt soms aangeraden de eerste dagen een paar keer per dag een mondspoeling met waterstofperoxide (3% waterstofperoxide, in verhouding 1:1 vermengd met water) te gebruiken in plaats van de gebitselementen te poetsen. Ook kunnen er de eerste dagen antibiotica worden gegeven. De infectie reageert goed op een goede mondhygiëne (dagelijks tandenpoetsen en flossen).

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Gingivitis

Illustraties
Tabellen
Disclaimer