MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Introductie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Introductie

Het spijsverteringsstelsel strekt zich uit van de mond tot de anus en is verantwoordelijk voor de inname van voedsel, de afbraak tot voedingsstoffen (de zogenoemde ‘spijsvertering'), de opname van de voedingsstoffen in de bloedbaan en de verwijdering van onverteerbare voedselresten uit het lichaam. Het spijsverteringskanaal bestaat uit de mond (zie Biologie van de mond: Introductie), de keel, de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm, de endeldarm (rectum) en de anus. Ook organen buiten het maag-darmkanaal worden tot het spijsverteringsstelsel gerekend: de alvleesklier (pancreas), de lever en de galblaas.

De buikholte is de ruimte waarin zich de spijsverteringsorganen bevinden. De buikholte wordt aan de voorzijde begrensd door de buikwand (bestaande uit lagen huid, vet, spierweefsel en bindweefsel), aan de achterzijde door de wervelkolom, aan de bovenzijde door het middenrif (diafragma) en aan de onderzijde door de bekkenorganen. De buikholte is (evenals het buitenoppervlak van de spijsverteringsorganen) bekleed met een membraan die het ‘buikvlies' (of ‘peritoneum') wordt genoemd.

Volgens deskundigen zijn het spijsverteringsstelsel en de hersenen sterk aan elkaar gekoppeld. Zo zijn psychische factoren van grote invloed op de samentrekking van de darm, de afgifte van verteringsenzymen en andere functies van het spijsverteringsstelsel. Ook de vatbaarheid voor infecties (die tot verschillende spijsverteringsstoornissen leiden) wordt sterk door de hersenen beïnvloed. Op zijn beurt beïnvloedt het spijsverteringsstelsel de hersenen weer. Zo zijn chronische of terugkerende aandoeningen als het prikkelbaredarmsyndroom, colitis ulcerosa en andere pijnlijke aandoeningen van invloed op emoties, gedrag en dagelijks functioneren. Dit tweeledige verband wordt ook wel aangeduid als de ‘hersen-darm-as'.

illustrative-material.figure-short 1

Spijsverteringsstelsel

Spijsverteringsstelsel

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Volgende: Alvleesklier

Illustraties
Tabellen
Disclaimer