MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Alvleesklier
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Alvleesklier

De alvleesklier of het pancreas is een orgaan opgebouwd uit twee basisweefsels: de acini (kleine blaasjes die verteringsenzymen aanmaken) en de eilandjes van Langerhans (die hormonen produceren). De alvleesklier geeft spijsverteringsenzymen af aan de twaalfvingerige darm en hormonen aan de bloedbaan.

De spijsverteringsenzymen (zoals amylase, lipase en trypsine) worden afgegeven door de cellen van de acini en vloeien door diverse kanalen naar de afvoergang van het pancreas (ductus pancreaticus). Deze mondt uit in de galbuis bij de sfincter van Oddi, waarna ze gezamenlijk in de twaalfvingerige darm uitmonden. De enzymen worden afgegeven in een onwerkzame vorm. Ze worden pas geactiveerd wanneer ze in het spijsverteringskanaal terechtkomen. Amylase verteert koolhydraten, lipase verteert vetten en trypsine verteert eiwitten. De alvleesklier scheidt ook grote hoeveelheden natriumbicarbonaat af, dat de twaalfvingerige darm beschermt door het uit de maag afkomstige zuur te neutraliseren.

De alvleesklier maakt drie hormonen: insuline (verlaagt de glucosespiegel door glucose in de cel te brengen), glucagon (verhoogt de glucosespiegel door de lever te stimuleren tot het vrijgeven van opgeslagen glucose) en somatostatine (remt de afgifte van de voorgaande twee hormonen).

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Dikke darm

Illustraties
Tabellen
Disclaimer