MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Asymptomatische glomerulaire proteïnurie en hematurie

Asymptomatische glomerulaire proteïnurie en hematurie kunnen samen of geïsoleerd voorkomen met als kenmerk een constant of fluctuerend verlies van kleine hoeveelheden eiwitten en bloed via de urine. Tekenen van een nefritis of een nefrotisch syndroom ontbreken.

Soms wordt bij mensen zonder symptomen bij routinematig urineonderzoek een lichte proteïnurie en hematurie gevonden. De aanwezigheid van klompjes (cilinders) rode bloedcellen of abnormaal gevormde rode bloedcellen vormt een aanwijzing dat het bloed in de urine uit de glomeruli afkomstig is. Uit onderzoek van een nierbiopt (een stukje weggenomen nierweefsel) kan blijken dat de glomeruli neerslag van antilichamen bevatten. Veelal gaat het om IgA-nefropathie. Ook kan een genetisch bepaald dun basaal membraan de oorzaak van geïsoleerde hematurie zijn. Dit heeft een goede prognose.

Daarom wordt aangeraden één of twee keer per jaar lichamelijk onderzoek en urineonderzoek te laten doen. Er wordt aanvullend onderzoek uitgevoerd, inclusief een nierbiopt, als de hoeveelheid eiwit in de urine toeneemt of als er symptomen optreden die op het ontstaan van een bepaalde aandoening duiden.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Nefritisch syndroom

Illustraties
Tabellen
Disclaimer