MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Behoefte aan voedingsstoffen

Hoewel de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen, waaronder essentiële voedingsstoffen, afhangt van iemands leeftijd, geslacht, lengte, gewicht, stofwisseling en lichamelijke activiteit, zijn er algemene richtlijnen voor een gezonde voeding opgesteld. De Food and Nutrition Board van de Amerikaanse National Academy of Sciences – National Research Council en het Amerikaanse ministerie van Landbouw publiceren regelmatig gegevens over de benodigde hoeveelheden eiwit, vitaminen (zie Vitaminen:IntroductieTabellen) en mineralen (zie Mineralen en elektrolyten:IntroductieTabellen). Deze benodigde hoeveelheden zijn bedoeld om te voldoen aan de behoeften van gezonde personen. Ook in Nederland worden dergelijke adviezen verstrekt. Vooral het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt zich hiermee bezig. Zo verscheen in 2004 een rapport over gezond eten: ‘Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland'.

Voor Nederland gelden de zogeheten ‘Richtlijnen Goede Voeding'. Gezond eten levert een belangrijke bijdrage aan een gezond leven. Deze aanbevelingen zijn bedoeld als leidraad om mensen te helpen een voeding te kiezen die een evenwicht biedt tussen verschillende soorten voedingsmiddelen, die essentiële voedingsstoffen levert en tevens het risico verkleinen van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Een gezond eetpatroon is ook de basis voor een gezond gewicht. In het algemeen geldt een gevarieerd eetpatroon met weinig verzadigd vet en volop groente en fruit als gezond.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Calorieën

Illustraties
Tabellen
Disclaimer