MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Hemoglobine-C-ziekte, hemoglobine-SC-ziekte en hemoglobine-E-ziekte

Hemoglobine-C-ziekte, hemoglobine-SC-ziekte en hemoglobine-E-ziekte zijn erfelijke aandoeningen met als kenmerken abnormaal gevormde rode bloedcellen en chronische bloedarmoede als gevolg van overmatige afbraak van rode bloedcellen.

Hemoglobine-C-ziekte komt vooral voor bij mensen van het negroïde ras. De ziekte ontstaat alleen als de patiënt twee kopieën heeft geërfd van het abnormale gen dat deze aandoening veroorzaakt. Over het algemeen doen zich maar weinig symptomen voor. De bloedarmoede is wisselend van ernst. Bij patiënten met deze ziekte, en vooral bij kinderen, kunnen aanvallen van buik- en gewrichtspijn optreden. Verder kunnen een vergrote milt en een lichte vorm van geelzucht ontstaan, maar een ernstige crisis zoals bij sikkelcelziekte doet zich niet voor.

Hemoglobine-SC-ziekte ontstaat bij mensen met één kopie van het gen voor sikkelcelziekte en één kopie van het gen voor hemoglobine-C-ziekte. Hemoglobine-SC-ziekte komt veel vaker voor dan hemoglobine-C-ziekte. De symptomen zijn dezelfde als bij sikkelcelziekte, alleen minder hevig.

Hemoglobine-E-ziekte komt vooral voor bij mensen van het negroïde ras en bij mensen uit Zuidoost-Azië. Bij deze aandoening ontstaat bloedarmoede, maar verder geen van de symptomen die wel bij sikkelcelziekte en hemoglobine-C-ziekte optreden.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Bloedarmoede door ernstig bloedverlies

Volgende: IJzergebreksanemie

Illustraties
Tabellen
Disclaimer