MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Verschillende vormen van kanker

Kwaadaardige weefsels (maligniteiten) kunnen worden onderverdeeld in kanker van het bloed en de bloedvormende weefsels (leukemieën en lymfomen) en kwaadaardige vaste tumoren, de zogenoemde ‘solide' tumoren. De kwaadaardige solide tumoren worden onderverdeeld in carcinomen en sarcomen.

Leukemieën en lymfomen zijn vormen van kanker van het bloed en de bloedvormende weefsels. Bij deze vormen blijven de kankercellen van elkaar gescheiden en, behalve bij lymfomen, ontstaat er geen gezwel. Ze zijn vaak schadelijk voor het lichaam doordat ze de gezonde bloedcellen in het beenmerg en de bloedbaan overwoekeren. De normaal functionerende cellen worden dan geleidelijk vervangen door kwaadaardige bloedcellen.

Carcinomen zijn kwaadaardige tumoren van epitheelcellen. Deze cellen vormen het dekweefsel dat een oppervlak of holte bekleedt die aan de buitenwereld grenst (huid en slijmvliezen), hormonen produceert en waaruit klieren zijn opgebouwd. Voorbeelden van carcinomen zijn huidkanker, longkanker, dikkedarmkanker, maagkanker, borstkanker, prostaatkanker en schildklierkanker. Kenmerkend is dat carcinomen vaker op oudere dan op jongere leeftijd voorkomen.

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren van mesodermale cellen. Dit zijn de cellen waaruit de spieren en het bindweefsel zijn opgebouwd. Voorbeelden van sarcomen zijn het leiomyosarcoom (kanker van de gladde spieren in de wand van spijsverteringsorganen) en het osteosarcoom (botkanker). Kenmerkend is dat sarcomen vaker op jongere dan oudere leeftijd voorkomen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Risicofactoren

Illustraties
Tabellen
Disclaimer