MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Alternatieve geneeskunde

Sommige patiënten met kanker wenden zich tot de alternatieve geneeskunde, waar onder meer wordt gebruikgemaakt van bepaalde geneeskrachtige kruiden. (zie Geneeskrachtige kruiden en ‘nutraceuticals': Introductie)

Ze doen dit in plaats van of in aanvulling op de reguliere geneeskunde. De meeste vormen van alternatieve geneeskunde zijn echter onvoldoende wetenschappelijk onderzocht. Daardoor is er weinig bekend over de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen bij de behandeling van kanker.

Hoewel de voordelen van alternatieve geneeswijzen bij de behandeling van kanker niet wetenschappelijk zijn aangetoond, kunnen er wel aanzienlijke risico's aan verbonden zijn omdat:

  • het gebruik van alternatieve middelen schadelijk kan zijn;
  • het gebruik van alternatieve middelen de standaardbehandeling kan beïnvloeden, waardoor chemotherapie minder werkzaam wordt;
  • het gebruik van alternatieve middelen kostbaar kan zijn, waardoor de patiënt zich de standaardbehandeling mogelijk niet meer kan veroorloven;
  • als een alternatieve geneeswijze wordt toegepast in plaats van de standaardbehandeling, de patiënt niet van de bewezen voordelen van de standaardbehandeling profiteert.

Patiënten die ook van alternatieve geneeskunde gebruikmaken, moeten hun arts daarover inlichten. Als zij dit niet doen, kan dat schadelijke gevolgen hebben.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Bestraling

Illustraties
Tabellen
Disclaimer