MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Niet-seizoensgebonden allergieën

Niet-seizoensgebonden allergieën zijn het gevolg van blootstelling aan stoffen in de lucht, zoals huisstof.

Niet-seizoensgebonden allergieën kunnen elk moment van het jaar optreden, ongeacht het seizoen, of kunnen het gehele jaar aanhouden. Vaak zijn niet-seizoensgebonden allergieën een reactie op huisstof. Huisstof kan schimmels en schimmelsporen, textielvezels, dierlijke huidschilfers, huisstofmijt en fragmenten van insecten bevatten. Stoffen in en op kakkerlakken zijn vaak de oorzaak van allergische symptomen. Deze stoffen zijn het gehele jaar door in huis aanwezig, maar de symptomen zijn vaak erger gedurende de koude maanden, omdat dan meer tijd binnenshuis wordt doorgebracht.

Niet-seizoensgebonden allergieën veroorzaken meestal neusklachten (allergische rhinitis) maar geen oogklachten (allergische conjunctivitis). Allergische conjunctivitis kan zich echter voordoen wanneer bepaalde stoffen opzettelijk of per ongeluk in de ogen terechtkomen. Deze stoffen zijn o.a. geneesmiddelen die worden gebruikt ter behandeling van oogaandoeningen, cosmetica als eyeliner en gezichtspoeder, en haarverf. De reinigingsoplossingen voor contactlenzen kunnen een chemische allergische reactie veroorzaken.

Symptomen en diagnose

Niet-seizoensgebonden allergieën kunnen jeuk van de neus, het gehemelte, de ogen en achter in de keel veroorzaken. De jeuk kan geleidelijk of plotseling beginnen. De neus begint te lopen (er vormt zich een heldere, waterige afscheiding) en kan verstopt raken. Niezen komt veel voor. De neus kan chronisch verstopt raken. De buis van Eustachius, die het middenoor en de neus-keelholte met elkaar verbindt, kan opzwellen. Als gevolg daarvan kan het gehoor verminderd zijn, vooral bij kinderen. Sommige patiënten hebben ook telkens terugkerende bijholteontstekingen (chronische sinusitis) en neuspoliepen.

Wanneer de ogen worden aangetast, zijn ze waterig en jeuken ze. Het oogwit en de oogleden kunnen rood en gezwollen worden.

Veel patiënten met een niet-seizoensgebonden allergie hebben ook astma, veroorzaakt door dezelfde allergenen die mede verantwoordelijk zijn voor allergische rhinitis en conjunctivitis.

De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen plus de omstandigheden waaronder deze optreden, d.w.z. als gevolg van bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld het aaien van een kat.

Preventie en behandeling

Aangeraden wordt, indien mogelijk, het allergeen te vermijden, om zo het optreden van symptomen te voorkomen. Als een patiënt allergisch is voor huisstof, kan het helpen om dingen te verwijderen waar stof in blijft hangen, zoals snuisterijen, tijdschriften en boeken. De bekleding van meubels kan worden vervangen of vaak met een stofzuiger worden gereinigd. Gordijnen kunnen worden vervangen door rolgordijnen. Vloerbedekking kan worden verwijderd of vervangen door losse vloerkleden. Matrassen en kussens kunnen in hoezen van fijn geweven kunststof worden gedaan waar huisstofmijt en allergene deeltjes niet doorheen komen. Het kan helpen kamers vaak te stoffen en te dweilen. Met airconditioners kan de hoge luchtvochtigheid binnenshuis worden verlaagd, waardoor de huisstofmijten zich minder snel vermenigvuldigen, en er kunnen speciale luchtfilters worden geïnstalleerd. Indien een patiënt allergisch is voor dierlijke huidschilfers, kan een huisdier uit bepaalde kamers van het huis worden geweerd of, indien mogelijk, buitenshuis worden gehouden. Wekelijks wassen van het huisdier kan ook helpen.

De behandeling met een geneesmiddel is vergelijkbaar met die voor seizoensgebonden allergieën.

Bij patiënten met chronische sinusitis en neuspoliepen is soms een operatie nodig om de afvloed uit de bijholten te verbeteren en geïnfecteerd materiaal of de poliepen te verwijderen. Voor en na de operatie kan regelmatig spoelen van de bijholten met een warme zoutoplossing (fysiologisch zout) zinvol zijn. Deze methode wordt ‘sinusirrigatie' genoemd.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Netelroos en angio-oedeem

Volgende: Seizoensgebonden allergieën

Illustraties
Tabellen
Disclaimer