MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Campylobacterinfecties

Verschillende soorten van de gramnegatieve staafvormige bacterie Campylobacter kunnen het spijsverteringsstelsel en in zeldzame gevallen ook andere organen infecteren.

Campylobacter bevindt zich onder normale omstandigheden in het spijsverteringsstelsel van veel huisdieren en van veel gevogelte. Water kan besmet raken door de uitwerpselen van geïnfecteerde dieren. De meest voorkomende vorm van campylobacterinfectie is gastro-enteritis (zie Gastro-enteritis:IntroductieTabellen), die kan worden opgelopen door het drinken van besmet water, het eten van onvoldoende verhit vlees of gevogelte of door contact met geïnfecteerde dieren.

Campylobacter is ook vaak de oorzaak van diarree bij reizigers naar ontwikkelingslanden. In uiterst zeldzame gevallen veroorzaakt Campylobacter een infectie van de bloedbaan (bacteriëmie), meestal bij patiënten met een onderliggende ziekte als diabetes mellitus of kanker. Indien de bacteriën in de bloedsomloop terechtkomen, kunnen ze infecties in verschillende organen veroorzaken.

Symptomen

De symptomen van door Campylobacter veroorzaakte gastro-enteritis zijn onder meer diarree, buikpijn en soms hevige krampen. De diarree kan bloederig zijn en er kan koorts optreden, variërend van 38 tot 40 °C.

Het optreden en verdwijnen van koorts kan naast de maag-darmproblemen het enige symptoom zijn van een campylobacterinfectie. Verdere symptomen van een campylobacterinfectie die zich door het gehele lichaam heeft verspreid (systemische infectie), zijn onder meer een gewricht dat pijnlijk, rood en dik wordt, buikpijn en vergroting van lever of milt. In zeldzame gevallen tast de infectie de hartkleppen (endocarditis) of de hersen- en ruggenmergvliezen (meningitis) aan.

Diagnose en behandeling

De diagnose ‘gastro-enteritis door Campylobacter' kan worden gesteld wanneer het organisme uit een monster van de ontlasting wordt gekweekt. Dit wordt echter niet altijd gedaan, omdat niet-ernstige vormen van infectieuze diarree ook effectief kunnen worden behandeld zonder dat bekend is welke bacteriën de diarree hebben veroorzaakt. Een bloedkweek wordt ingezet bij een vermoede infectie van de bloedbaan.

Veel mensen herstellen in ongeveer een week zonder specifieke behandeling. Sommigen hebben extra vocht nodig dat indien nodig intraveneus wordt toegediend. Sommige patiënten, vooral degenen met infectie van de bloedbaan, hebben antibiotica als ciprofloxacine Handelsnaam
Ciloxan
Ciproxin
of azitromycine Handelsnaam
Zithromax
nodig.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Buiktyfus (typhus abdominalis)

Volgende: Cholera

Illustraties
Tabellen
Disclaimer