MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Salmonella-infecties

Infectie met een van de verschillende soorten van de gramnegatieve staafvormige bacterie Salmonella leidt tot gastro-enteritis en soms tot lokale weefselinfecties.

Er zijn ongeveer 2200 soorten Salmonella bekend, inclusief de soort die buiktyfus veroorzaakt. (zie Bacteriële infecties: Buiktyfus (typhus abdominalis))

Elke soort kan leiden tot maag-darmklachten, tyfusachtige (dat wil zeggen: op buiktyfus lijkende) koorts en specifieke gelokaliseerde infecties. Met uitzondering van de soort die buiktyfus veroorzaakt, infecteert Salmonella het spijsverteringsstelsel van veel huisdieren, wilde dieren, vogels en reptielen. Besmette voedingsmiddelen, vooral vlees, gevogelte, eieren, eierproducten en rauwe melk, zijn veelvoorkomende bronnen van Salmonella. Een andere bron is geïnfecteerde reptielen die als huisdier worden gehouden (slangen, hagedissen en schildpadden). Salmonella-infecties zijn een belangrijk probleem voor de volksgezondheid.

Symptomen en diagnose

Symptomen van Salmonella-infectie beperken zich meestal tot het spijsverteringsstelsel en beginnen 12 tot 48 uur nadat Salmonella het lichaam is binnengedrongen. De eerste symptomen zijn misselijkheid en krampende buikpijn, al snel gevolgd door waterige diarree, koorts en soms braken. De infectie is soms binnen 1 tot 4 dagen verdwenen, maar kan veel langer duren. Sommige mensen worden dragers en blijven de bacteriën in hun ontlasting uitscheiden lang nadat de symptomen zijn verdwenen.

In zeer zeldzame gevallen verlaten salmonellabacteriën de darmen en bewegen ze zich door de bloedsomloop naar andere plaatsen en veroorzaken daar infectie, bijvoorbeeld in de botten (vooral bij mensen met sikkelcelanemie), gewrichten of hartkleppen. Incidenteel kan een tumor geïnfecteerd raken, waardoor een abces ontstaat dat een bron is voor verdere infectie van het bloed.

De diagnose wordt bevestigd door een feces- of bloedkweek.

Behandeling

Gastro-enteritis door Salmonella wordt behandeld met vocht (suiker/zoutoplossing ofwel ORS, oral rehydration salts, om uitdroging te voorkomen) en een licht dieet. Antibiotica bekorten de hersteltijd meestal niet, maar verlengen wel de uitscheiding van bacteriën in de ontlasting en worden daarom doorgaans niet voorgeschreven. Kleine kinderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verminderde afweer krijgen echter antibiotica omdat zij een groter risico van complicaties hebben. Bij dragers die geen symptomen hebben, verdwijnt de infectie meestal spontaan. Behandeling met antibiotica is zelden noodzakelijk.

Patiënten met Salmonella in hun bloed moeten gedurende 4 tot 6 weken antibiotica gebruiken. Abcessen (ophopingen van pus) worden behandeld door middel van drainage (afvoeren van pus door een incisie te maken) en behandeling met antibiotica gedurende 4 weken. Bij patiënten met infectie in de bloedvaten, hartkleppen of elders in het lichaam is meestal een operatie en een langdurige behandeling met antibiotica nodig.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Pseudomonasinfecties

Volgende: Shigellose

Illustraties
Tabellen
Disclaimer