MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Bijwerkingen en allergieën

Veelvoorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn onder andere maagklachten, diarree en, bij vrouwen, vaginale Candida-infecties. Sommige bijwerkingen zijn ernstiger en kunnen, afhankelijk van het antibioticum, de functie van de nieren, de lever, het beenmerg of andere organen verstoren. Bloedonderzoek wordt gebruikt om dergelijke bijwerkingen te controleren.

Sommige mensen die antibiotica gebruiken, ontwikkelen colitis, een ontsteking van de dikke darm. Colitis is het gevolg van een toxine geproduceerd door de bacterie Clostridium difficile, die ongecontroleerd doorgroeit wanneer andere bacteriën door antibiotica worden onderdrukt.

Antibiotica kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Lichte allergische reacties kunnen uit een jeukende uitslag of een licht piepende ademhaling bestaan. Ernstige allergische reacties (anafylaxie) zijn levensbedreigend, zoals zwelling van de keel, obstructie van de ademhaling en bloeddrukdaling.

Veel mensen vertellen hun arts dat ze allergisch zijn voor een antibioticum wanneer ze in feite alleen last van bijwerkingen hebben gehad die niet met een allergie samenhangen. Het onderscheid is belangrijk omdat patiënten die allergisch voor een antibioticum zijn, dat middel (of een middel dat er sterk op lijkt) niet toegediend mogen krijgen. Mensen die echter lichte bijwerkingen hebben gehad, kunnen meestal wel verwante geneesmiddelen gebruiken of zelfs doorgaan met hetzelfde middel. Een arts kan de ernst bepalen van een bijwerking die iemand door gebruik van een antibioticum ondervindt.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Behandeling met antibiotica thuis

Volgende: Gebruik van antibiotica

Illustraties
Tabellen
Disclaimer