MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Gele koorts
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Gele koorts

Gele koorts is een virusziekte die door muggen wordt overgebracht en die kan leiden tot bloedingen in het spijsverteringskanaal en tot leverontsteking waardoor geelzucht ontstaat.Gele koorts wordt veroorzaakt door een arbovirus (arthropod-(insect)-borne virus). Muggen zijn de insecten die meestal verantwoordelijk zijn voor overbrenging van gele koorts. Gele koorts is een van de meest herkende en historisch belangrijke virusinfecties. In het verleden zijn grote epidemieën van gele koorts verantwoordelijk geweest voor tienduizenden doden. Ooit veelvoorkomend in tropen en subtropen, komt de ziekte nu alleen nog in Centraal-Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika voor.

De eerste symptomen van gele koorts zijn hoofdpijn, spierpijn en verhoging, die alle na enkele dagen verdwijnen. Sommige patiënten herstellen vervolgens, maar anderen ontwikkelen hoge koorts, misselijkheid en braken en ernstige pijn verspreid door het gehele lichaam. De huid wordt geel door infectie van de lever. Vaak is er sprake van bloedingen uit de neus, de mond en het spijsverteringskanaal. Sommige mensen ontwikkelen zeer lage bloeddruk (shock) en coma. Tot 50% van de mensen met deze ernstigere symptomen overlijdt.

De diagnose ‘gele koorts' wordt gesteld door het virus te kweken en antilichamen tegen het virus in het bloed aan te tonen. Er is een vaccin beschikbaar dat gele koorts voor 95% voorkomt, maar er is geen specifieke behandeling voor de infectie.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Dengue (knokkelkoorts)

Volgende: Gordelroos

Illustraties
Tabellen
Disclaimer