MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Lymphogranuloma venereum

Lymphogranuloma venereum is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een ander subtype van Chlamydia trachomatis. Het leidt tot een lymfadenitis en gaat gepaard met pijnlijke zwellingen in de lies.

De ziekte komt voornamelijk voor in tropische en subtropische gebieden, maar is ook daar vrij zeldzaam.

De symptomen beginnen 3 of meer dagen na infectie. Er ontstaat meestal een kleine pijnloze, met vocht gevulde blaar op de penis of in de vagina. Kenmerkend is dat de blaar overgaat in een zweer die snel geneest. Vaak gaat dit onopgemerkt. Vervolgens raken de lymfeklieren in de lies aan één of beide kanten geïnfecteerd waardoor deze opzwellen en gevoelig worden. Bij lang bestaande infecties kunnen de lymfevaten verstopt raken, waardoor ook het omliggende weefsel zwelt.

Een arts vermoedt lymphogranuloma venereum op grond van de kenmerkende symptomen. De diagnose kan worden bevestigd door bloedonderzoek, waarbij antilichamen tegen Chlamydia trachomatisworden aangetoond. Genezing kan snel optreden indien vroegtijdig gedurende 3 weken wordt behandeld met orale doxycycline Handelsnaam
Vibramycin
Dagracycline
Dumoxin
Unidox
Vibra‑S
, erytromycine Handelsnaam
Erythrocine
Aknemycin
Eryderm
Inderm
Zineryt
of tetracycline Handelsnaam
Tetracycline
.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Granuloma inguinale

Volgende: Syfilis

Illustraties
Tabellen
Disclaimer