MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Trichomoniasis

Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening van de vagina of plasbuis die wordt veroorzaakt door Trichomonas vaginalis, een eencellige parasiet.

Trichomonas vaginalisinfecteert vaak de geslachtsorganen en de urinewegen van mannen en vrouwen. Bij vrouwen treden echter vaker symptomen op. Ongeveer 20% van de vrouwen loopt gedurende de vruchtbare jaren trichomoniasis van de vagina op.

Bij mannen komt vaker infectie van de plasbuis zonder of met slechts geringe symptomen voor. Zelden worden echter de bijballen en de prostaat geïnfecteerd. In sommige bevolkingsgroepen kan Trichomonas 5 tot 10% van alle gevallen van niet-specifieke urethritis uitmaken.

Symptomen en diagnose

Bij vrouwen begint de ziekte gewoonlijk met een groengele, schuimige vaginale afscheiding. Bij sommige vrouwen is de afscheiding licht van kleur. De uitwendige geslachtsdelen kunnen geïrriteerd en gevoelig zijn en gemeenschap kan pijnlijk zijn. In ernstige gevallen kunnen de uitwendige geslachtsdelen en de omringende huid ontstoken zijn en de schaamlippen (labia) gezwollen. Er kan sprake zijn van een pijnlijke of frequente urinelozing, zoals bij een blaasinfectie. Deze klachten kunnen afzonderlijk optreden of in combinatie met de andere symptomen.

Mannen met trichomoniasis hebben soms geen symptomen, maar kunnen dan toch hun seksuele partners besmetten. Veel mannen hebben een urethritis met afscheiding uit de plasbuis, pijn tijdens urineren en frequente aandrang tot urineren. De rol van Trichomonas bij prostaatinfecties is onduidelijk.

Het organisme is bij mannen moeilijker aan te tonen dan bij vrouwen. Bij vrouwen kan de diagnose gewoonlijk binnen een paar minuten worden gesteld door microscopisch onderzoek van een monster van de vaginale afscheiding of na enkele dagen door een kweek. Meestal worden ook onderzoeken voor andere soa's uitgevoerd, omdat Trichomonas veel voorkomt bij mensen met gonorroe of een Chlamydia-infectie. Om bij mannen de infectie aan te tonen, wordt geadviseerd 's ochtends voor het urineren afscheiding uit de uitmonding van de penis af te nemen voor microscopisch onderzoek en kweek in het laboratorium. Door middel van microscopisch onderzoek van de urine kan Trichomonas ook worden aangetoond.

Behandeling

Met een enkelvoudige orale dosis metronidazol Handelsnaam
Flagyl
Elyzol
Metrogel
Rozex
geneest tot 95% van de besmette vrouwen. Ze kunnen echter opnieuw worden geïnfecteerd tenzij hun seksuele partners gelijktijdig worden behandeld. Het is niet bekend of behandeling met een enkelvoudige dosis effectief is bij mannen, maar na een behandeling van 7 dagen zijn mannen gewoonlijk genezen.

Als metronidazol Handelsnaam
Flagyl
Elyzol
Metrogel
Rozex
in combinatie met alcohol wordt gebruikt, kan misselijkheid en roodheid van de huid optreden. Het geneesmiddel kan ook een metaalachtige smaak, misselijkheid of een afname van het aantal witte bloedcellen veroorzaken en, bij vrouwen, een verhoogde gevoeligheid voor vaginale infecties door gistachtige schimmels (candidiasis vaginalis). Metronidazol Handelsnaam
Flagyl
Elyzol
Metrogel
Rozex
kan tijdens de zwangerschap beter niet worden gebruikt, althans gedurende de eerste 3 maanden. De kans is groot dat mensen die geïnfecteerd zijn en geslachtsgemeenschap hebben voordat de infectie is genezen, hun partners besmetten.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Syfilis

Volgende: Ulcus molle

Illustraties
Tabellen
Disclaimer