MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Overmatige zweetproductie

Sommige mensen hebben last van overmatig zweten (hyperhidrose). Mensen zweten als ze koorts hebben of worden blootgesteld aan zeer warme omstandigheden, maar mensen met hyperhidrose zweten vaak ook als daarvan geen sprake is. Overmatig zweten kan over het gehele lichaamsoppervlak optreden, maar vaak doet het zich alleen voor op de handpalmen, voetzolen, oksels of in de omgeving van de geslachtsdelen.

Meestal wordt geen specifieke oorzaak gevonden. Er zijn echter medische aandoeningen die met overmatig zweten gepaard gaan, zoals hyperthyreoïdie, een lage bloedglucosespiegel en (in zeldzame gevallen) een feochromocytoom (een tumor). Een afwijking in het deel van het zenuwstelsel dat het zweetmechanisme reguleert, kan ook overmatig zweten veroorzaken. Ook mensen met een beschadiging of aandoening van het ruggenmerg kunnen aanvallen van overmatig zweten krijgen. Mensen die overmatig zweten, worden door hun aandoening vaak angstig, waardoor het zweten vaak nog verergert.

Door ernstige, chronische vochtigheid kan het aangetaste gebied wit worden en rimpels en kloofjes krijgen. Het gebied kan er rood en ontstoken uitzien en een onaangename geur (bromidrose) verspreiden, die wordt veroorzaakt door afbraak van het zweet door bacteriën en gistcellen die tot de normale huidflora behoren.

Behandeling

Overmatig zweten kan in zekere mate worden tegengegaan met de in de handel zijnde antitranspiratiemiddelen. Vaak zijn echter sterkere middelen nodig, vooral voor de handpalmen, voetzolen, oksels of genitaliën. Het aanbrengen van een aluminiumchlorideoplossing voor het slapengaan kan een gunstig effect hebben. Dit geneesmiddel is vrij verkrijgbaar, maar voor sterke concentraties is een recept nodig. Voordat de oplossing wordt aangebracht, moet het vochtige gebied eerst worden drooggemaakt. Als dit niet tot het gewenste effect leidt, kan er dunne plastic folie over de oplossing worden aangebracht om de doeltreffendheid van de behandeling te vergroten. 's Morgens wordt de folie verwijderd en het gebied schoongewassen. Sommige mensen moeten de oplossing twee keer per dag aanbrengen. Deze behandelwijze brengt meestal binnen een week verlichting. Als de oplossing huidirritatie veroorzaakt, mag geen plastic folie worden gebruikt.

Soms wordt iontoforese met leidingwater toegepast, een methode waarbij het vochtige gebied met een zwakke elektrische stroom wordt behandeld. Soms helpen geneesmiddelen voor oraal gebruik die het zweten kunnen tegengaan. Botulinetoxine Handelsnaam
Botox
Dysport
Neurobloc
-injecties in het aangetaste gebied zorgen ervoor dat het zweten afneemt. Als geneesmiddelen niet effectief zijn, kan worden gekozen voor een radicale maatregel tegen hevig transpireren, waarbij de zenuwen naar de zweetklieren worden doorgesneden. Overmatige transpiratie die zich tot de oksels beperkt, wordt soms verholpen door de zweetklieren operatief te verwijderen. Therapie of geneesmiddelen die de angst doen afnemen, kunnen het transpireren door angst verminderen.

De weinige mensen bij wie de onaangename geur een probleem vormt, kunnen de betreffende gebieden tweemaal daags met water en zeep wassen. Dit is meestal voldoende om de bacteriën en gistcellen te verwijderen die de onaangename geur veroorzaken. Bij sommige mensen kan het nodig zijn om een paar dagen met een desinfecterende zeep te wassen, waarna eventueel een bacteriedodende crème met clindamycine Handelsnaam
Dalacin
of erytromycine Handelsnaam
Erythrocine
Aknemycin
Eryderm
Inderm
Zineryt
wordt gebruikt. De onaangename geur kan ook worden tegengegaan door de oksels te scheren.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Miliaria rubra

Illustraties
Tabellen
Disclaimer