MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Introductie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Introductie

Haar ontstaat in de haarzakjes, die zich bevinden in de lederhuid, de huidlaag net onder de opperhuid. Overal op het lichaamsoppervlak bevinden zich haarzakjes, behalve op de lippen, handpalmen en voetzolen. Nieuw haar wordt gemaakt in de haarkiem, die zich onder in het haarzakje bevindt. Levende cellen in de haarkiem vermenigvuldigen zich en oefenen opwaartse druk uit. Deze cellen drogen snel uit, sterven af en worden samengeperst tot een dichte, harde massa, die de haarschacht vormt. De haarschacht bestaat uit eiwitten en is aan de buitenkant voorzien van een kwetsbare laag (cuticula) van schubben die dakpansgewijs over elkaar heen liggen.

Haar wordt gekleurd door het pigment melanine, dat ook de huid zijn kleur geeft. Het menselijke haar wordt gekleurd door twee soorten melanine: eumelanine in zwart of bruin haar en feomelanine in rood of blond haar.

Haar groeit in cycli. Elke cyclus bestaat uit een lange groeifase gevolgd door een korte rustfase. Aan het einde van de rustfase valt de haar uit en begint in het haarzakje een nieuwe haar te groeien, waarmee een nieuwe cyclus begint. De groeifase van haar in de wenkbrauwen en wimpers duurt 1 tot 6 maanden. De groeifase van hoofdhaar duurt 2 tot 6 jaar. Normaal gesproken bereiken elke dag ongeveer honderd hoofdharen het einde van de rustfase: ze vallen uit.

De haargroei wordt gereguleerd door mannelijke hormonen (androgenen, zoals testosteron Handelsnaam
Andriol
Testoderm
Testoviron
en dihydrotestosteron). Zowel mannen als vrouwen hebben mannelijke hormonen, maar niet evenveel. Testosteron Handelsnaam
Andriol
Testoderm
Testoviron
stimuleert de groei van het schaamhaar en okselhaar. Dihydrotestosteron stimuleert de groei van de baardharen.

Haaraandoeningen omvatten onder meer overmatige beharing (hirsutisme), haaruitval en ingegroeide baardharen. Hoewel de meeste haaraandoeningen niet ernstig of levensbedreigend zijn, worden ze vaak als een groot cosmetisch probleem ervaren.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Volgende: Haaruitval

Illustraties
Tabellen
Disclaimer