MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Overmatige beharing

De hoeveelheid lichaamshaar loopt van persoon tot persoon sterk uiteen. Leeftijd, geslacht, raciale en etnische oorsprong en erfelijke factoren bepalen de hoeveelheid lichaamshaar. De definitie van ‘overmatige' beharing is subjectief. In sommige culturen wordt zware beharing gezien als iets mannelijks, terwijl in andere culturen overmatige beharing wordt vermeden. Sommige vrouwen hebben een afkeer van haar op hun lichaam, terwijl anderen er niets om geven. Overmatige beharing is in zeldzame gevallen al bij de geboorte aanwezig (door een erfelijke aandoening), maar ontstaat meestal pas later. Bij vrouwen en kinderen kan overmatige beharing het gevolg zijn van een aandoening van de hypofyse, bijnieren of eierstokken, waardoor te veel mannelijke hormonen worden aangemaakt. De aandoening kan ook een gevolg zijn van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals minoxidil Handelsnaam
Lonnoten
Regaine
, fenytoïne Handelsnaam
Diphantoine‑Z
Epanutin
, ciclosporine Handelsnaam
Sandimmune
Neoral
en anabole steroïden. Porphyria cutanea tarda, een aandoening waarbij een bepaald enzym ontbreekt (zie Porfyrie: Porphyria cutanea tarda), kan ook overmatige beharing veroorzaken.

Diagnose en behandeling

Omdat sommige medische aandoeningen overmatige haargroei in de hand werken, moet de arts onderscheid maken tussen overmatige haargroei ten gevolge van een onderliggend medisch probleem en haargroei die alleen cosmetisch een probleem vormt.

De arts kijkt eerst naar andere symptomen die wijzen op een teveel aan androgenen, zoals onregelmatige menstruatie, zwaarder worden van de stem, kaalheid of kenmerken van het syndroom van Cushing (zie Aandoeningen van de bijnier: Cushing-syndroom), zoals een ‘vollemaansgezicht' en vetafzetting tussen de schouders. Als een van deze symptomen aanwezig is, volgt bloedonderzoek met bepaling van hormoonspiegels.

Het gebruik van geneesmiddelen die mogelijk de oorzaak zijn van de overmatige beharing, wordt gestaakt, tenzij hierdoor een gezondheidsprobleem zou ontstaan. Als wordt vastgesteld dat een hoge testosteronspiegel de oorzaak is, kunnen goede resultaten worden geboekt met geneesmiddelen die de werking van testosteron Handelsnaam
Andriol
Testoderm
Testoviron
blokkeren, zoals spironolacton Handelsnaam
Aldactone
, flutamide Handelsnaam
Drogenil
of finasteride Handelsnaam
Proscar
. Deze middelen worden echter zelden gebruikt.

Scheren of knippen zijn methoden om het haar tijdelijk kwijt te raken. Hoewel het haar door scheren niet sneller gaat groeien, zoals soms wordt gedacht, ziet het er wel voller uit. Andere veel gebruikte tijdelijke maatregelen zijn epileren en harsen (waarbij het haar met wortel en al wordt verwijderd) en het gebruik van een ontharingsmiddel (een vloeistof of crème), waarbij het haar vanaf het huidoppervlak chemisch wordt verwijderd. Soms kan een blondeermiddel overmatige beharing naar tevredenheid maskeren.

Om het haar definitief te verwijderen moeten de haarzakjes worden vernietigd. Bij elektrolyse wordt elk haarzakje met een elektrische naald aangeprikt, waarna het door middel van elektrische stroom wordt vernietigd. Vaak zijn verscheidene behandelingen nodig. Vaak zijn er veel haarzakjes die de behandeling overleven, waardoor er weer haar gaat groeien. Ongewenst haar kan ook met laserbehandelingen worden tegengegaan. (zie Goedaardige huidgezwellen:Vaatgezwellen (angioom)Kader)

Hoewel een serie laserbehandelingen een deel van de haarzakjes definitief kan vernietigen, groeien veel haren uiteindelijk weer aan.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Ingegroeide baardharen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer