MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Impetigo
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Impetigo

Impetigo is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenesof beide. Er ontstaan beschadigde plekjes met gele korsten en soms blaasjes gevuld met geel vocht.

Impetigo komt veel voor, voornamelijk bij kinderen. Impetigo kan overal op het lichaam ontstaan, maar vooral in het gezicht rond de mond en op de armen en benen. De blaasjes (impetigo bullosa) kunnen zo klein zijn als een erwt of grote ringen vormen en dagen tot weken aanwezig blijven. Impetigo tast vaak de normale huid aan, maar kan ook volgen op een verwonding of een aandoening waarbij de huid beschadigd raakt, zoals een schimmelinfectie, verbranding door de zon of een insectenbeet.

Impetigo veroorzaakt jeuk en lichte pijn. De jeuk leidt vaak tot uitgebreid krabben, vooral bij kinderen, wat uitbreiding van de infectie in de hand werkt. Impetigo is zeer besmettelijk, zowel voor niet-aangetaste huidgebieden van de patiënt zelf als voor andere mensen.

Het geïnfecteerde gebied dient een aantal keren per dag voorzichtig met water en zeep te worden gewassen om eventuele korstjes te verwijderen. Kleine gebieden worden behandeld met een crème of zalf met fusidinezuur of tetracycline Handelsnaam
Tetracycline
. Als er grotere gebieden zijn aangetast, kan een oraal penicillineantibioticum nodig zijn.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Hidradenitis suppurativa

Volgende: Necrotiserende huidinfecties

Illustraties
Tabellen
Disclaimer