MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een ontsteking van de apocriene zweetklieren die pijnlijke onderhuidse pusophopingen veroorzaakt. Vaak zijn ook de haarzakjes ontstoken.

Deze aandoening ontstaat bij sommige mensen na de puberteit door chronische verstopping van de apocriene zweetklieren (de gespecialiseerde zweetklieren onder de armen, in de schaamstreek, rond de anus en in de liezen). Het is niet duidelijk hoe deze verstopping ontstaat, maar er is geen verband met het gebruik van deodorant of poeders of het scheren van de oksels. Door de verstopping zwellen de klieren op tot ze openbarsten, met vaak een infectie door allerlei bacteriën tot gevolg. De abcessen (etterbuilen) die daarbij ontstaan, zijn pijnlijk en verspreiden een onaangename geur en komen nogal eens terug. De huid wordt dikker en er ontstaan littekens en fistels op de plaats waar een abces een aantal malen is teruggekomen.

Hidradenitis suppurativa lijkt op een verzameling gewone huidabcessen. De diagnose wordt gesteld op basis van de plaats van de abcessen en het feit dat ze vaak terugkomen.

Bij lichte gevallen injecteert een arts corticosteroïden in het gebied en schrijft orale antibiotica voor, zoals tetracycline Handelsnaam
Tetracycline
. Clindamycine Handelsnaam
Dalacin
, lokaal aangebracht, is eveneens effectief. Soms snijdt de arts de abcessen open om de pus te draineren. Bij ernstige gevallen wordt de orale ontstekingsremmer isotretinoïne Handelsnaam
Roaccutane
gegeven. Ook wordt de aandoening wel eens met een laser behandeld. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het aangetaste gebied weg te snijden, waarna een huidtransplantatie volgt.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Folliculitis, furunkels en karbonkels

Volgende: Impetigo

Illustraties
Tabellen
Disclaimer