MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Introductie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Introductie

Huidgezwellen zijn ophopingen van verschillende soorten cellen die er anders uitzien dan de omliggende huid. De gezwellen kunnen verheven of plat zijn en in kleur uiteenlopen van donkerbruin of zwart tot huidkleurig of rood. Huidgezwellen kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan.

Er is sprake van een goedaardig (benigne) huidgezwel (huidtumor) wanneer het gezwel tot een bepaald gebied beperkt blijft en zich niet naar andere lichaamsdelen uitbreidt. Er is sprake van een kwaadaardig (maligne) gezwel wanneer het gezwel niet tot een bepaald gebied beperkt blijft en doordringt in gezond weefsel en zich zelfs uitzaait (metastaseert) naar andere lichaamsdelen. Goedaardige huidgezwellen vormen vaak alleen maar een cosmetisch probleem.

De oorzaak van de meeste goedaardige huidgezwellen is niet bekend. Van sommige gezwellen is echter bekend dat ze worden veroorzaakt door virussen (wratten bijvoorbeeld) of systemische ziekten (ziekten waarbij het hele lichaam betrokken is, zoals xanthelasmata of xanthomen die worden veroorzaakt door een te hoge vetspiegel in het bloed).

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Volgende: Dermatofibroom

Illustraties
Tabellen
Disclaimer