MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Introductie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Introductie

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. De drie belangrijkste vormen van huidkanker (basocellulair carcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom) worden, in ieder geval gedeeltelijk, veroorzaakt door langdurige blootstelling aan zonlicht. Ook kan in de huid lymfoom ontstaan. (zie Bloedtransfusie: Voorzorgen en reacties)

Vooral mensen met een lichte huid hebben een verhoogd risico om huidkanker te ontwikkelen doordat ze minder melanine aanmaken, het beschermende pigment in de opperhuid dat ultraviolette (UV) straling uit zonlicht filtert. Huidkanker kan echter ook ontstaan bij mensen met een donkere huidskleur en bij mensen die hun huid niet langdurig aan zonlicht hebben blootgesteld. De meeste vormen van huidkanker zijn te genezen, vooral bij behandeling in een vroeg stadium. Daarom is het aan te raden om elk ongewoon huiduitgroeisel dat na een paar weken nog niet is verdwenen door een arts te laten onderzoeken.

De behandeling van de meeste vormen van huidkanker bestaat uit chirurgische verwijdering. Het litteken dat dit nalaat, is meestal beperkt. Bij uitgebreidere of invasievere vormen van kanker moeten mogelijk grote hoeveelheden huid worden verwijderd, die mogelijk moeten worden vervangen door huidtransplantaten. (zie Transplantatie: Transplantatie van andere organen)

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Volgende: Basocellulair carcinoom

Illustraties
Tabellen
Disclaimer