MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Ziekte van Paget
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een zeldzame vorm van kanker in de huid die ontstaat in klieren in of onder de huid.

De term ‘ziekte van Paget' verwijst ook naar een metabole botziekte (zie Botziekte van Paget: Introductie) die niets te maken heeft met de ziekte die hier wordt besproken. De twee verschillende ziekten moeten niet met elkaar worden verward. Men spreekt bij kans op twijfel daarom ook wel van de ‘ziekte van Paget aan de tepel'.

De ziekte van Paget doet zich voornamelijk voor op de tepel en is het gevolg van een tumor van de melkgangen van de borsten die zich heeft uitgebreid naar de tepelhuid. Zowel mannen als vrouwen krijgen deze aandoening. De onderliggende tumor kan al dan niet door de patiënt zelf of de arts worden gevoeld. Soms treedt de ziekte van Paget op in de schaamstreek of rond de anus ten gevolge van een tumor die in onderliggende zweetklieren is ontstaan.

De door de ziekte van Paget aangetaste huid ziet rood, scheidt vocht af en is bedekt met korstjes. Het ziet eruit als een ontstoken, rode huidvlek (eczeem). Jeuk en schilfering zijn veelvoorkomende symptomen. Omdat de ziekte van Paget zeer veel op gewoon eczeem lijkt, is een biopsie noodzakelijk om de diagnose te stellen.

De ziekte van Paget van de tepel wordt net zo behandeld als andere vormen van borstkanker. (zie Borstaandoeningen: Behandeling van specifieke vormen van borstkanker)

De ziekte van Paget buiten het borstgebied wordt behandeld door het gehele gezwel operatief te verwijderen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Plaveiselcelcarcinoom

Illustraties
Tabellen
Disclaimer