MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Verstoppingen
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Verstoppingen

Oorsmeer (cerumen) kan de gehoorgang verstoppen, maar zelfs grote hoeveelheden oorsmeer veroorzaken vaak geen symptomen. De symptomen kunnen uiteenlopen van jeuk tot gehoorverlies. Een arts kan het oorsmeer verwijderen door de gehoorgang voorzichtig uit te spuiten met lauw water (40 °C) (irrigatie). Bij iemand die een trommelvliesperforatie heeft gehad, worden de oren niet uitgespoten omdat er water in het middenoor kan komen indien de perforatie nog niet is hersteld. De oren worden ook niet uitgespoten als er afscheiding uit het oor komt, omdat dit het gevolg kan zijn van een trommelvliesperforatie. In deze gevallen kan een arts het oorsmeer verwijderen met een stomp instrument, een instrument met een lusje aan het uiteinde of een zuigapparaat.

Het oorsmeer kan met bepaalde middelen zacht worden gemaakt, maar dit moet doorgaans worden gevolgd door uitspuiten omdat het oplosmiddel zelden al het oorsmeer oplost. Er dienen geen wattenstaafjes, haarspelden, paperclips, potloden of ander hulpmiddelen te worden gebruikt om oorsmeer te verwijderen, omdat dit hierdoor meestal nog vaster wordt aangedrukt en de huid van de gehoorgang en het trommelvlies kan worden beschadigd. Een washandje met water en zeep zijn voldoende om de ingang van de gehoorgang schoon te houden.

De gehoorgang kan ook verstopt raken doordat vreemde voorwerpen, zoals kralen, gummetjes en bonen in de gehoorgang worden gestopt, wat vooral bij kinderen gebeurt. Een arts verwijdert zulke voorwerpen gewoonlijk met een stomp haakje of een klein zuigapparaat. Soms kunnen metalen of glazen kralen door middel van uitspuiten worden verwijderd, maar sommige voorwerpen, zoals bonen, kunnen door het water zwellen, wat het verwijderen alleen maar bemoeilijkt. Voorwerpen die diep in de gehoorgang zitten, zijn moeilijker te verwijderen vanwege de kans op trommelvliesbeschadiging. Als een kind niet meewerkt of wanneer een voorwerp bijzonder moeilijk te verwijderen is, wordt algehele narcose toegepast.

Ook insecten kunnen de gehoorgang verstoppen, vooral kakkerlakken. Om het insect te doden druppelt de arts olie of een verdovingsmiddel, zoals lidocaïne Handelsnaam
Xylocaïne
, in de gehoorgang. Hierdoor wordt tevens de pijn onmiddellijk verlicht en kan de arts het insect verwijderen.

illustrative-material.figure-short 1

Het uitspuiten van de gehoorgang

Het uitspuiten van de gehoorgang

De punt van een met water gevulde spuit wordt een klein stukje in de gehoorgang gebracht, waarna een hoeveelheid lauw water (40 graden) in de gehoorgang wordt gespoten om het oorsmeer te verwijderen. Uitspuiten dient door een arts, doktersassistent(e) of verpleegkundige te worden uitgevoerd.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Tumoren

Volgende: Verwonding

Illustraties
Tabellen
Disclaimer