MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Verwonding
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Verwonding

Het uitwendige oor kan op diverse manieren letsel oplopen. Een klap met een stomp voorwerp tegen het uitwendige oor kan een kneuzing veroorzaken in het gebied tussen het kraakbeen en het bindweefselvlies daaromheen (perichondrium). Wanneer zich in dit gebied bloed ophoopt, raakt het uitwendige oor gezwollen en wordt paars. Deze bloeduitstorting (hematoom) kan de bloedtoevoer naar het kraakbeen blokkeren, waardoor het desbetreffende kraakbeengedeelte afsterft, wat op den duur tot een misvormd oor leidt. Deze misvorming wordt wel aangeduid als ‘bloemkooloor' en komt veel voor bij worstelaars, boksers en rugbyspelers.

De arts snijdt de bloeduitstorting open, verwijdert het bloed door middel van zuigen en legt vervolgens een drukverband aan dat 3 tot 7 dagen moet blijven zitten om te voorkomen dat de bloeduitstorting opnieuw optreedt. Het verband houdt de huid en het perichondrium in de normale stand, waardoor er weer bloed naar het kraakbeen kan stromen.

Bij een snij- of rijtwond (laceratie) dwars door het oor wordt het beschadigde gebied grondig schoongemaakt en de huid gehecht. Vervolgens wordt er een verband aangebracht om het gebied te beschermen en het kraakbeen te laten genezen. Het kraakbeen zelf wordt niet gehecht.

Een krachtige klap tegen de kaak kan een fractuur veroorzaken in de botstructuren rond de gehoorgang en de vorm van de gehoorgang veranderen, waarbij deze vaak nauwer wordt. De vorm kan operatief worden hersteld.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Verstoppingen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer