MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Otitis media seromucosa

Otitis media seromucosa is een aandoening waarbij zich vocht in het middenoor ophoopt.Otitis media seromucosa (otitis media met effusie, OME) kan zich ontwikkelen vanuit nog niet volledig genezen acute otitis media of een verstopte buis van Eustachius. Otitis media seromucosa kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt vooral vaak voor bij kinderen. (zie Aandoeningen van keel, neus en oren: Introductie)

Normaal gesproken wordt de druk in het middenoor drie tot vier keer per minuut aangepast aan druk van de buitenlucht wanneer de buis van Eustachius zich opent tijdens het slikken. Als de buis van Eustachius verstopt is, daalt de druk in het middenoor gewoonlijk doordat zuurstof uit het middenoor in de bloedbaan wordt opgenomen. Naarmate de druk daalt, hoopt zich vocht op in het middenoor, waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Meestal bevat het vocht wat bacteriën. Symptomen van een actieve infectie (zoals roodheid, pijn en pus) komen echter zelden voor. Patiënten hebben vaak een vol gevoel in het aangedane oor en kunnen een knappend of krakend geluid horen bij het slikken. Vaak is er ook sprake van gehoorverlies.

Een arts onderzoekt het oor om de diagnose te stellen. Met behulp van tympanometrie (zie Gehoorverlies en doofheid: Diagnose) kan worden vastgesteld of er vocht of lucht in het middenoor aanwezig is.

Behandeling

Afslinkende neusdruppels (decongestiva) als xylometazoline Handelsnaam
Otrivin
of oxymetazoline Handelsnaam
Nasivin
Oxylin Liquifilm
Sinex Vicks
kunnen worden gebruikt om verstopping (congestie) te verminderen en de buis van Eustachius weer te openen. In de Verenigde Staten worden de meeste patiënten met deze aandoening behandeld met antibiotica, hoewel dat meestal niet nodig is.

Bij chronische symptomen (langer dan drie maanden) kan een arts paracentese uitvoeren, waarbij een opening in het trommelvlies wordt gemaakt zodat vocht uit het middenoor kan afvloeien. Een klein drainagebuisje (trommelvliesbuisje (zie Aandoeningen van keel, neus en oren:MiddenoorontstekingIllustraties)) kan in de opening in het trommelvlies worden geplaatst om het vocht te laten afvloeien en lucht in het middenoor toe te laten.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Oorsuizen

Volgende: Trommelvliesperforatie

Illustraties
Tabellen
Disclaimer