MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Tumoren van de gehoorzenuw

Een tumor van de gehoorzenuw (neuroma acusticum, acusticusneurinoom, schwannoom vestibulis, tumor van de achtste zenuw) is een goedaardige tumor die ontstaat in de cellen die zich rond een gehoorzenuw wikkelen (Schwann-cellen).

Tumoren van de gehoorzenuw groeien gewoonlijk vanuit de evenwichtszenuw. Gehoorverlies, oorsuizen, duizeligheid en moeite om het evenwicht te bewaren zijn de eerste symptomen. Als de tumor groeit en andere delen van de hersenen samendrukt, zoals de aangezichtszenuw (nervus facialis) of de drielingzenuw (nervus trigeminus), kan het aangezicht slap en gevoelloos worden. Tot de eerste symptomen behoren onder meer oorsuizen (tinnitus) in één oor, gehoorverlies of duizeligheid wanneer de betreffende persoon zich snel omdraait.

De diagnose kan in een vroeg stadium worden gesteld op basis van een MRI-scan en gehooronderzoek.

Deze tumoren worden afhankelijk van hun groeisnelheid operatief verwijderd, waarbij getracht wordt de aangezichtszenuw en de gehoorzenuw zo mogelijk te sparen.

illustrative-material.figure-short 2

Hoe ooraandoeningen de aangezichtszenuw aantasten

Hoe ooraandoeningen de aangezichtszenuw aantasten

Doordat de aangezichtszenuw door het oor loopt, kan deze door aandoeningen van het midden- of binnenoor worden aangetast. Zo kunnen een middenoorontsteking en een herpes-zoster-infectie van het oor zowel de aangezichtszenuw als de gehoorzenuw aantasten. De aangezichtszenuw zwelt dan en drukt tegen de opening in de schedel waar deze doorheen loopt. De druk op deze zenuw kan tijdelijke of permanente aangezichtsverlamming veroorzaken. De behandeling hangt af van de aandoening die het probleem veroorzaakt.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Trommelvliesperforatie

Volgende: Ziekte van Ménière

Illustraties
Tabellen
Disclaimer