MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Vestibulitis nasalis
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Vestibulitis nasalis

Vestibulitis nasalis is een infectie van het gebied direct achter de neusgaten (het vestibulum nasi).

Kleine infecties bij de neusopening, meestal veroorzaakt door Stafylokokken, kunnen leiden tot ontsteking van de haarzakjes van de neusharen (folliculitis) en soms tot korstjes rond de neusopeningen. Deze infecties genezen meestal met een zalf met bacitracine.

Ernstigere infecties leiden tot steenpuisten (furunkels) in het neusgat. Steenpuisten kunnen zich tot een onderhuidse infectie (cellulitis) van de neuspunt uitbreiden. Infecties in dit gedeelte van het gezicht zijn zorgwekkend, omdat hier vandaan aders naar de hersenen lopen. Er kan een levensbedreigende toestand ontstaan aangeduid als sinus-cavernosustrombose als de infectie zich via deze aders naar de hersenen verspreidt. (zie Aandoeningen van de oogkas:ExophthalmusKader)

Furunkels in de neusopening moeten daarom worden behandeld met een oraal antibioticum. Tevens wordt ook wel driemaal daags gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten een warm, vochtig verband aangebracht. Grote steenpuisten of steenpuisten die niet op behandeling met antibiotica reageren, moeten mogelijk operatief worden gedraineerd.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Sinusitis

Illustraties
Tabellen
Disclaimer