MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Contactzweertjes van de stembanden

Contactzweertjes zijn ruwe, pijnlijke plekjes op het slijmvlies van het kraakbeen waaraan de stembanden zijn bevestigd.

Contactzweertjes worden meestal veroorzaakt door stemmisbruik bij krachtig spreken, vooral wanneer iemand begint te praten. Deze zweertjes komen vaak voor bij leraren, predikanten, vertegenwoordigers, advocaten en andere mensen die in hun beroep veel moeten spreken. Roken, hardnekkige hoest en terugvloeien (reflux) van maagzuur kunnen ook contactzweertjes veroorzaken.

De symptomen zijn onder meer lichte pijn bij spreken of slikken en heesheid in verschillende gradaties. Een arts stelt de diagnose door de stembanden met een dun, buigzaam kijkinstrument (flexibele laryngoscoop) te onderzoeken. Soms wordt er voor microscopisch onderzoek een stukje weefsel verwijderd (biopsie) om uit te sluiten dat het zweertje kwaadaardig is.

De behandeling bestaat uit ten minste zes weken stemrust door zo min mogelijk te praten, zodat de zweertjes kunnen genezen. Om nieuwe zweertjes te voorkomen, moeten mensen bij wie contactzweertjes ontstaan leren hun stem anders te gebruiken (stemtherapie). Een logopedist kan deze therapie geven. Als terugvloeien van maagzuur het probleem is, bestaat de behandeling uit het gebruik van zuurbindende middelen. Daarnaast is het belangrijk om twee uur voor het slapen gaan niet meer te eten en het hoofd wat hoger te leggen tijdens het slapen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Epiglottitis

Illustraties
Tabellen
Disclaimer